Schab zapiekany z sosem grzybowym

Sos idealny? Esencjonalny, aromatyczny! Na Twoim stole nie może zabraknąć mięsa w jego towarzystwie. Takie połączenie tworzy zgrany duet.

Schab zapiekany z sosem grzybowym

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

  • 1,5 kg schabu środkowego
  • 1 opakowanie Sosu do pieczeni ciemnego Knorr
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego z Wietnamu Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj mięso musztradą, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Zostaw w zimnym miejscu na około 6 godzin.
  2. Po 6 godzinach obsmaż z wszystkich stron na patelni i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚C. Piecz około 50 minut.
  3. Po tym czasie wlej na blaszkę czerowne wino i stawiając ją na gazie rozpuść przypieczone soki ze schabu.
  4. Całość wlej do mniejszego garnka i wymieszaj z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr. Namoczone w gorącej wodzie grzyby dodaj do garnka i gotuj przez 5 minut. Schab pokrój na plastry o grubości 2 cm i podaj polane sosem grzybowym.

Wpis znaleziono dzięki:

- Schab

- Mięso

- Jedzenie