Śledzie w sosie śmietanowo – koperkowym

Śledzie w sosie śmietanowo - koperkowym
Śledzie w sosie śmietanowo – koperkowym

Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.


Składniki:

  • Śmietana 18% „Piątnica” 200g
  • filety śledziowe, 6szt.
  • majonez, 1 łyżka
  • pęczek świeżego koperku
  • cukier,  1 płaska łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki.
  2. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku.
  3. Do gotowego sosu śmietanowo – koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.