Ślimaczki z bolognese

Ta ciepła, aromatyczna i syta przekąska, to prawdziwa królowa kuchni włoskiej. Jej najpopularniejszą wersją jest dobrze znana smakoszom wyśmienitych potraw lasagne. O czym mowa? O wielbionej nie tylko w Italii - zapiekance!

slimaczki_z_bolognaise_0

Składniki:

  •     makaron lasagne – płaty – 12 sztuk
  •     mięso mielone – 500 gramów
  •     pomidory pelatti z puszki – 1 opakowanie
  •     Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne Knorr – 1 opakowanie
  •     mozzarella – 1 sztuka
  •     świeża bazylia – 1 pęczek
  •     śmietana – 100 mililitrów
  •     pomidory malinowe – 10 sztuk
  •     Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny- 20 mililitrów

 Sposób przygotowania:

  •     Płaty lasagne ugotuj do miękkości w wodzie, wyjmij i ułóż jeden obok drugiego, tak aby makaron delikatnie nachodził na siebie.
  •     W garnku na rozgrzanej Ramie podsmaż mielone mięso, dodaj do niego pomidory z puszki, oraz Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne Knorr, by sos nabrał doskonałego smaku i aromatu. Całość gotuj 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  •     Gotowy sos nałóż na makaron, posyp serem i zroluj. Zrolowaną lasagne pokrój nożem na mniejsze plastry i ułóż na pergaminie.
  •     Lasagne piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku około 5-7 minut. Gotowe ślimaczki udekoruj łyżką śmietany, pomidorkiem i bazylią.

Wpis znaleziono dzięki:

- Zapiekanka

- Ślimaczki bolognese

- Obiad