Śliwkowa konfitura z dodatkiem rumu

Przetwory – są zawsze pod ręką, sycą, rozgrzewają, dostarczają witamin i przede wszystkim znakomicie smakują!

Śliwkowa konfitura z dodatkiem rumu

Jesień to czas przetworów. Warto poświęcić chwilę na stworzenie słoikowych przekąsek. Przegonią zimową chandrę oraz zachwycą niepowtarzalnym smakiem po każdym otwarciu wieczka. Do dzieła!

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 500 g cukru
  • 2 łyżeczki Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • 1 cytryna
  • pół kieliszka rumu

Sposób przygotowania:

  1. Umyj śliwki, a następnie przekrój owoce na pół i usuń z nich pestki.
  2. Wrzuć pokrojone połówki śliwek do garnka, dodaj cukier, cynamon, sok z cytryny oraz rum.
  3. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  4. Po ostygnięciu przełóż konfiturę do słoików.