Słodkie przetwory

Lato w pełni, a targi i bazary uginają się od świeżych warzyw i owoców. Warto zaopatrzyć się w większą ilość i przygotować przetwory. Dzięki nim zatrzymamy smak lata na dłużej.

Słodkie przetwory
Słodkie przetwory

Dżem czereśniowy z korzenną nutą

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych czereśni
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół laski wanilii
  • ¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki kardamonu

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie drylować i zasypać cukrem.
  2. Dodać pestki wanilii, cynamon i kardamon.
  3. Wstawić na ogień, dodać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, aż owoce staną się miękkie.
  4. Następnie zmiksować owoce na gładką masę i ponownie zagotować.
  5. Przełożyć do słoików i przeprowadzić pasteryzacje czyli gotować słoiki w gorącej wodzie (najpierw w normalnym ułożeniu, potem do góry dnem) 15-20 min.
  6. Jeśli zamierzamy przygotować klasyczny dżem wiśniowy również możemy podkręcić go wanilią lub cynamonem, a nawet dodać kostki czekolady.

Mus brzoskwiniowy

Składniki:

  • 6 brzoskwiń
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie umyć, starannie obrać i pozbawić pestek. Pokroić na małe kawałki.
  2. Wrzucić do rondla, dodać miód, sok z cytryny (można również dodać laskę wanilii).
  3. Gotować na średnim ogniu aż do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 60 min aż masa zgęstnieje.
  4. Po tym czasie zdjąć z gazu, przełożyć do szklanego słoja i przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.