Smaczne kotleciki wegetariańskie z cieciorki – zrób je sam!

Charakterystycznym składnikiem dań kuchni Bliskiego Wschodu jest cieciorka. To roślina strączkowa, nazywana często „grochem włoskim”. Jej smak można określić jako słodkawy z delikatną, orzechową nutą. Z cieciorki można zrobić pożywne i pyszne kotleciki wegetariańskie, którą są typową potrawą kuchni orientalnej.

Kuchnia Bliskiego Wschodu w dużej mierze opiera się na zdrowych warzywach i aromatycznych przyprawach. Składnikiem, który króluje w wielu potrawach jest cieciorka. Ta słodkawo-orzechowa roślina pysznie smakuje w postaci wegetariańskich kotlecików – falafeli.

Kotleciki z cieciorki

Składniki:

  • 400 g cieciorki gotowanej
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 poszatkowana pietruszka
  • 1 poszatkowany koperek
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ ostrej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kuminu
  • sok z wyciśniętej cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do dużego naczynia wkładamy odcedzoną ciecierzycę, pokrojoną cebulę, czosnek, sok oraz skórkę z cytryny. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, papryką słodką oraz chilli. Całość dokładnie blendujemy. Do powstałej masy dodajemy poszatkowaną pietruszkę, koperek, sodę oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a  następnie formułujemy średnie kulki, które smażymy na patelni przez około 7 minut z każdej strony. Gotowe kotleciki z ciecierzycy podajemy w połączeniu z kaszą i miską zielonej sałaty z warzywami.