
Do najpopularniejszych bywalców obiadowych talerzy należą kurki. Z powodzeniem zasmakują również najmłodszym. Przedstawiamy dwie wariacje smaku na temat kurek.
Składniki (dla 2 osób):
- 100 g świeżych kurek,
- 25 g masła,
- 250 g bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietany 18%,
- 1 mała cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku,
- grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake),
Sposób przygotowania:
- Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki.
- Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.
Wpis znaleziono dzięki:
- Krem kurkowy
- Sos z kurek
- Sezonowe grzyby