Smakowe roladki twarogowe

Delikatny twaróg wiejski to znany i lubiany dodatek, szczególnie do kanapek, ale nie tylko! Twarogowa rolada z dodatkiem szczypiorku, prażonej cebulki lub świeżych ziół będzie świetną przystawką czy dodatkiem do śniadania.

Smakowe roladki twarogowe

Nietuzinkowa rolada będzie też doskonałą przekąską na sylwestrowej czy karnawałowej zabawie.

Składniki:

  • 500 g Twarogu Wiejskiego np. od OSM Piątnica
  • sól do smaku
  • ulubione dodatki np.:prażona cebulka, szczypiorek, koperek,papryka słodka lub ostra
    suszone lub świeże zioła uprażone ziarna sezamu orzeszki zmielone

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg doprawić do smaku solą i dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. S
  2. uchymi dłońmi uformować wałek gruby na około 6 cm i ułożyć go na brzegu szerokiej folii spożywczej.
  3. Rozpłaszczyć dłonią na ok. 1 cm, a następnie wyrównać nożem brzegi. Na brzeg twarogu wyłożyć np. posiekane zioła, a obok pas np. zmielonych orzeszków i pomagając sobie folią całość zrolować.
  4. Następnie rozwinąć, posypać z każdej strony kolejnym składnikiem i ponownie zawinąć pozostawiając folię owiniętą wokół sera.
  5. Tak przygotowaną rolkę włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki, po czym wyciągnąć i ostrym nożem pociąć razem z folią na poręczne krążki.