Przepis na nowoczesny sernik w słoiku

To łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego efektowny deser. Idealny na słodki prezent. Mazurek, babka piaskowa, czy sernik to ciasta, które co roku goszczą na wielu polskich stołach. Wielkanoc i nadchodząca wiosna to również dobra okazja do testowania nowych lekkich ciast i deserów, jak ciasta w słoikach zwane mason jar cakes.

Cherry Cheesecake in a glass jar
Przepis na nowoczesny sernik w słoiku

Pomysł na wiśniowe serniki w słoikach, inspirowany przepisem Marthy Stewart

Składniki:

Masa serowa:

  • 220 g twarogu sernikowego,
  • ½ szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • Sól,
  • 3-4 łyżki dżemu wiśniowego lub wiśni w zalewie.

Kruszonka:

  • 4 pokruszone ciastka owsiane
  • 1 ½ łyżeczki niesolonego roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Masa: Ubić twaróg z cukrem przez ok. 3 minuty mikserem na średnich obrotach. Kolejno wbijać jajka. Następnie dodać śmietanę, sok
    z cytryny i ¼ łyżeczki soli. Miksować przez 3 minuty na gładką masę.
  2. Przygotowaną masę rozlać do 6 małych słoików, wypełniając każdy do 2/3 wysokości.
  3. Następnie umieścić otwarte słoiki w formie z głębokim spodem. Przykryć folią i zrobić
    w niej kilka dziurek. Piec przez ok. 45 minut. Gotową upieczoną masę wstawić na noc
    do lodówki.
  4. Kruszonka: wymieszać masło i pokruszone herbatniki. Umieścić na blaszce wyłożonej
    papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut. Ostudzić.
  5. Na koniec do słoików z masą serową dodać 3-4 łyżeczki dżemu wiśniowego lub wiśni w
    zalewie. Wiśniową warstwę przykryć kruszonką (1 czubata łyżka na słoiczek).