Śniadaniowe gofry z kurkami

Leśnie przysmaki przybierają najróżniejsze formy w domowych kuchniach. Do najpopularniejszych bywalców obiadowych talerzy należą kurki.

Waffle sandwich with prosciutto, chanterelles and cream cheese meal
Śniadaniowe gofry z kurkami

Z powodzeniem zasmakują również najmłodszym. Czy gofry muszą zawsze smakować tak samo? Nie, otóż nasza propozycja zachęca do nowego smaku w tej klasycznej przekąsce.

Składniki (na 2 porcje):

  •  50 g świeżych kurek,
  •  łyżka masła,
  •  4 plasterki szybki parmeńskiej,
  •  opakowanie gofrów Dan Cake,
  •  starty parmezan,
  •  100 g twarogu półtłustego,
  •  10 listków bazylii,
  •  3 łyżki śmietany 12%,
  •  sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyścić z piasku dokładnie je myjąc. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć grzyby na małym ogniu aż zmiękną.
  2. W trakcie smażenia –w miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Gofry zagrzać w piekarniku, aż delikatnie się zarumienią. Wyłożyć na talerze.
  4. Kurki zdjąć z patelni i wyłożyć na papier aby osuszyć je z tłuszczu. Jedną stronę gofra posmarować twarożkiem bazyliowym, na wierzch położyć kurki.
  5. Zetrzeć parmezan na ciepłe grzyby, a na samym końcu położyć złożone na pół plastry szynki parmeńskiej. Całość przykryć drugim, ciepłym gofrem.