Stek wołowy w ziołach

Kluczem do smacznego mięsa z grilla jest odpowiednia marynata. Dzięki niej w bardzo prosty sposób można nadać stekom niepowtarzalny smak i aromat.

stek z grilaDo przyrządzania steków najlepiej korzystać z grilla otwartego. W zamkniętym, gdzie będzie gorsza cyrkulacja powietrza, zbliżymy się do duszenia mięsa.

Składniki:

  •  800 g polędwicy wołowej
  •  Przyprawa Grill Karkówka Knorr
  •  Sos Hellmann’s Steak
  •  ząbek siekanego czosnku
  •  łyżeczka siekanej natki pietruszki
  •  łyżeczka tymianku
  •  łyżeczka siekanego rozmarynu
  •  łyżeczka musztardy dijon
  •  łyżka oliwy
  •  skórka otarta z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. W misce należy wymieszać musztardę, oliwę, przyprawę Grill Karkówka Knorr, tymianek, pietruszkę, rozmaryn i skórkę z cytryny.
  2. Przyrządzoną marynatą należy posmarować równej grubości steki. Jeśli chcemy, żeby zachowały efektowny wysoki kształt, trzeba je obwiązać szerokim paskiem aluminiowym. Po około pół godzinie smaki z marynaty powinny przeniknąć do mięsa.
  3. Tak zamarynowane steki przekładamy na grilla, pozostawiając na ok. 20 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Idealnym uzupełnieniem smacznej polędwicy, który podkreśli jej smak, będzie sos Hellmann’s Steak.