Świąteczna szynka pieczona

Jeśli nie zamierzamy marynować, przed pieczeniem można mięso po prostu natrzeć przyprawami. Pozwoli nam to uzyskać wyborny smak, ale także zagwarantuje mięsu rumiany kolor, który przyciągnie wzrok każdego gościa.

swiateczna szynka

Przyprawy do wieprzowiny i pikantnego kurczaka Knorr idealnie przywrą do pieczeni, udoskonalą smak i wygląd dania. Jak w przypadku świątecznej pieczonej szynki:

Składniki:

  •  szynka wieprzowa – 1,5 kg
  •  Przyprawa do wieprzowiny Knorr – 1 opak.
  •  sól peklująca – 3 łyżki
  •  miód – 3 łyżki
  •  pomarańcze – 2 szt.
  •  zmielone goździki – 4 szt.
  •  cynamon – szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr oraz solą peklującą – tak przygotowana zachwyci intensywnością smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki.
  2. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut.
  3. Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie skarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.