Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

Do Wigilii zostało już coraz mniej czasu, a zatem najwyższy czas by zacząć komponować świąteczne menu. Postne dania najczęściej bazują na rybach, dlatego świetnie sprawdzi się tu filet z sandacza.

Składniki:

  • 500 g filetu z sandacza
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 300 g serka topionego z papryką MSM Mońki
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • sól i pieprz do smaku
  • pieprz czerwony w ziarnkach

Sposób przygotowania:

  1. Rybę wyporcjować, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie usmażyć na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor.
  2. Seler naciowy pokroić w małe kawałki i poddusić na maśle, na wolnym ogniu 5-6 minut.
  3. Dodać serek topiony. Mleko połączyć z żółtkami rózgą kuchenną lub mikserem, dodać do selera z serkiem i często mieszając doprowadzić do wrzenia.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Na talerze wyłożyć sos, a na sos gorącego sandacza. Oprószyć rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem.

Wpis znaleziono dzięki:

- Danie

- Ryba

- Sandacz