Świetny przepis na krem z dyni z fasolą i smażoną bazylią

Jesień to najlepszy okres dla dyni. Jest dorodna i pełna właściwości witalnych. Zawiera około 80% kwasów tłuszczowych, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone.

krem z dyni z fasola
Krem z dyni z fasolą i bazylią

 

Jesień to najlepszy okres dla dyni. Jest dorodna i pełna właściwości witalnych.  Zawiera około 80% kwasów tłuszczowych, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone.

Składniki na 5 porcji:

  •  0,5 kg dyni
  •  250 g drobnej fasoli z puszki
  •  1 mały por
  •  1 litr bulionu warzywnego
  •  15 g bazylii
  •  50 g gęstego jogurtu
  •  oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  •  25 g masła
  •  sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zeszklij drobno pokrojonego pora na oliwie z oliwek i masłem, dodaj dynię, obraną i pokrojoną na kawałki i duś 10 minut.
  2. Następnie wlej litr bulionu i gotuj przez 45 minut.
  3. Zblenduj zupę, dodaj jogurt, wymieszaj i podawaj z dodatkiem łyżki fasoli, świeżo zmielonego pieprzu i podsmażonych na oliwie listków świeżej bazylii.