Szaszłyki drobiowe z ananasem

Za oknem piękna pogoda, słońce grzeje coraz mocniej. Coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu i już planujemy spotkania w gronie znajomych? To idealna okazja na grillowe przekąski!

Szaszłyki drobiowe z ananasem

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr –
  • 1 ananas
  • 100 ml sosu sweet chilli
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 czerwone cebule

Sposób przygotowania:

1. Piersi osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Przyprawę Knorr połącz z olejem i wymieszaj – w powstałej marynacie zanurz kawałki kurczaka.
2. Ananasa i cebulę pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a następnie nabijaj na drewniane patyki na przemian z mięsem. Jednak uprzednio patyki namocz na kilka minut w wodzie – nie będą się palić na grillu.
3. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż przez 15 minut, obracając co chwilę.
4. W tym czasie sos sweet chilli podgrzej w rondelku, dodaj masło oraz pokrojoną drobno kolendrę. Gotowe szaszłyki ułóż na półmisku, polej sosem chilli i podawaj.

Wpis znaleziono dzięki:

- Szaszłyki drobiowe

- Przekąska

- Obiad