Szaszłyki z arbuza i kaszy manny – przepis

Czy wiedzieliście, że arbuz zwyczajny, nazywany jest inaczej kawonem i pochodzi z rodziny dyniowatych? Jego skład to przede wszystkim woda i znikome zawartości witamin.

Szaszłyki z arbuza i kaszy manny
Szaszłyki z arbuza i kaszy manny

Zawiera tylko ok. 30 kcal w 100 g. Jest moczopędny, wpływa na przemianę materii oraz działa przeciwzmarszczkowo.

Składniki:

  •   arbuz
  •  czarne porzeczki
  •  ok. 3 łyżki kaszy manny
  •  1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane, jaglane)
  •  cukier lub miód do smaku
  •  2 łyżeczki siemienia lnianego
  •  2 łyżeczki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, słodzimy do smaku. Siemię lniane i ziarno słonecznika mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do mleka.
  2. Do gotującego się mleka wsypujemy cienką strużką kaszkę, cały czas mieszając dynamicznie. Gotujemy jeszcze minutę – kasza powinna być gęsta.
  3. Gorącą kaszę wylewamy do prostokątnego naczynia i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę.
  4. Arbuza kroimy w plastry i przy pomocy foremek do wycinania ciastek wycinamy kształty. Na patyczki do szaszłyków wbijamy arbuza, kostkę z kaszy manny, porzeczki.

Szaszłyki z arbuza i kaszy manny – przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej, autorki bloga ww.smakuje.blox.pl

„Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie na co dzień, www.lubiekasze.pl