Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym

Szparagi są jednym ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze letniej. Można je nabyć na targu lub sklepie, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Szparagi z serem gouda
Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym

Lato obfituje w smaczne i zdrowe warzywa. Przepyszną propozycją obiadową mogą być szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym!

Składniki na szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 20 g drożdży
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 300 g żółtego sera Gouda
  • 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów (ok. 1 kg)
  • 2 łyżki masła
  • 100g wędzonego, parzonego boczku

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać.
  2. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać, następnie wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  3. Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
  4. Ponownie wyrobić, uformować trzy kulki i pozostawić je do wyrośnięcia.
  5. Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia.
  6. Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4cm) i krótką chwilę poddusić na maśle.
  7. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe.
  8. Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi.
  9. Upiec w temperaturze 300°C na złoty kolor.