Szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką i serem

Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca:

szparagi zapiekane w ciescie– Czas przygotowania: 30 minut
– Poziom : Łatwy

Składniki (porcja na 1 os):

  •  ciasto francuskie x 1/6 rolki
  •  szparagi mix x 3 sztuki
  •  szynka (typu Parmeńska, Serrano, Schwarzwaldzka) x 1 plaster
  •  ser tarty (typu parmezan, grana padano, cheddar, gruyere)
  •  żółtko od jajka x 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty. Na jednym z nich położyć plaster szynki i oprószyć tartym serem.
  2. Szparagi obrać ze skórki (poniżej główki),odciąć zdrewniałe końcówki i położyć na całość kompozycji.
  3. Na sam koniec zwinąć całość w rulon i posmarować surowe ciasto rozmąconym żółtkiem.
  4. Piec w temp. 210°C przez około 20 minut.


szparagi zapiekane w ciescie2

Wpis znaleziono dzięki:

- Szparagi pieczone

- Szparagi w cieście francuskim

- Pyszna przekąska