Szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką i serem

Sezon na szparagi zakończył się kilka tygodni temu, jednak to nie powinno nas odstraszać od przygotowywania przekąsek z tym warzywem w roli głównej.

Szparagi zapiekane w cieście francuskim
Szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką i serem

Szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką i serem to idealny pomysł na smaczną i prostą przekąskę. Możesz podać je również swoim gościom, którzy z pewnością będą zachwyceni ich przepysznym smakiem. Przepis, który znajdziecie poniżej, poleca Justyna Pląskowska – ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej.

Przepis na szparagi

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na jedną osobę

Składniki:

  •  1/6 rolki ciasta francuskiego
  •  3 sztuki szparagów
  •  1 plaster szynki (typu parmeńska, serrano, schwarzwaldzka)
  •  ser tarty (typu parmezan, grana padano, cheddar, gruyere)
  •  1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie pokrój na równe kwadraty. Na jednym z nich połóż plaster szynki i oprósz go tartym serem.
  2. Szparagi obierz ze skórki (poniżej główki), odetnij zdrewniałe końcówki. Jadalną część połóż na brzegu ciasta.
  3. Zwiń całość w rulon i posmaruj surowe ciasto roztrzepanym żółtkiem.
  4. Piecz w temperaturze 210°C przez około 20 minut.

Szparagi królują na stołach bardzo krótko – od maja do końca czerwca. W sklepach możemy znaleźć je w dwóch kolorach: białym i zielonym. Istnieje również trzecia odmiana – fioletowa, jednak jest bardzo trudno dostępna, ze względu na to, że stanowi wczesną fazę wzrostu szparagów zielonych. To warzywo jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Można również powiedzieć, że jest dietetyczne, gdyż w większości składa się z wody i na 100 g zawiera jedynie 18 kcal. Szparagi posiadają m.in.: błonnik, inulinę, witaminę C, wapń, fosfor, potas i kwas foliowy.