Szparagi zawijane z Szynką Dojrzewającą

Szparagi to rodzaj byli obejmujący ponad dwieście gatunków. W Polsce rośnie tylko jeden rodzaj, to szparag lekarski. Jest on traktowany częściej jako roślina ozdobna, mimo że ma duże spectrum działania.

Preparations for the casserole with asparagus and cheese
Szparagi zawijane w szynkę dojrzewającą

Obniża ciśnienie, ma działanie moczopędne i przeciwutleniające. Jest źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Doskonały dla zdrowia, pyszny dla podniebienia.

Składniki:

  • 4 plastry Szynki Dojrzewającej firmy Gzella
  • 8 szparagów konserwowych
  • 4 plastry sera żółtego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 4 połówki brzoskwiń konserwowych
  • 2 łyżki żurawiny ze słoika
  •  świeże zioła

Przygotowanie:

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa szparagi, tak aby szynka pozostała na wierzchu. Rulony panierować w mące, jajku i bułce tartej, następnie znowu w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć zawinięte szparagi z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane szparagi można podawać z brzoskwiniami i żurawiną, udekorowane świeżymi ziołami.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy