Szparagowy zawrót głowy – przepis na kremowy sos ze szparagów

sos szparagowy

Znajdziemy w nich witaminę C i E, fosfor, wapń, kwas foliowy oraz błonnik. Szparagi pokochamy również za to, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Po odcięciu twardych końcówek białe szparagi należy delikatnie obrać, natomiast zielone wystarczy jedynie umyć.
Amatorów dań przygotowanych na bazie tego wyjątkowego warzywa stale przybywa. Nic w tym dziwnego – są niezwykle aromatyczne, a jednocześnie delikatne. I to właśnie z ich pomocą proponujemy przygotować apetyczny, aksamitny sos z dodatkiem serka topionego. Świetnie sprawdzi się on jako dodatek do białego mięsa, ryb czy warzyw przygotowywanych tradycyjnie lub na grillu!

Składniki:

  • 1 pęczek świeżych białych szparagów
  • 300 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, tymianek do smaku
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła  i dodać do szparagów.
  3. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito.
  4. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
  5. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.