Szwedzka przystawka – kumpir

W przeciwieństwie do uroczystych rodzinnych obiadów lub biznesowych kolacji, karnawałowe prywatki mają zdecydowanie mniej formalny charakter. Spotkanie może przybrać zatem formę przyjęcia na stojąco - wówczas nie trzeba troszczyć się o to jak usadzić przy małym stole sporą liczbę osób, a gospodarze nie muszą stale krążyć między stołem a kuchnią i mogą spędzić czas z gośćmi.

przstawka szwecka kampir
Szwedzka przystawka – kumpir

„Szwedzki stół” pozwala zaproszonym dowolnie komponować posiłek, nie wymaga spożywania go w określonym czasie i kolejności.

Składniki:

  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka drobno pokrojonego żółtego sera
  • 1 łyżka wędzonego łososia
  • 8 szt. kaparów
  • 2 plasterki suszonych pomidorów
  • Sos czosnkowy Folwark nagrodzony certyfikatem „Doceń polskie”
  • masło
  • sól do smaku

    Przygotowanie:

    Nieobranego ze skórki ziemniaka gotujemy przez ok. 10 minut we wrzącej wodzie.  Następnie zawijamy go w folię i pieczemy w piekarniku (nagrzanym uprzednio do 190 stopni) przez około 30 minut lub aż ziemniak będzie miękki. Upieczonego ziemniaka kroimy na pół i wydrążamy miąższ starając się przy tym nie naruszyć skóry. Gorący miąższ rozgniatamy widelcem z masłem i serem, po czym wypełniamy nim wydrążone części ziemniaka. Na wierzchu układamy pokrojonego drobno łososia, a także pokrojone drobno suszone pomidory oraz kapary. Całość polewamy sosem i podajemy na ciepło.