Szybka i zdrowa pizza regenerująca

Czy pizza może być zdrowa? Jak się okazuje - tak! Wystarczy ograniczyć tłuste składniki, a gotowe sosy zastąpić domowymi.

Zdrowa i szybka pizza regeneracyjna. Foto: materiały prasowe

Gdy opadną już mundialowe emocje, a wraz z nimi odejdą w zapomnienie chipsy, orzeszki i słodkie napoje (czyli podstawowy zestaw kibica) postaw na pizzę w zdrowym wydaniu.

Składniki:

  • 330 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 17 g oliwy z oliwek
  • 7 g soli
  • 150 g niskotłuszczowego startego sera
  • 250 g pomidorów w puszcze
  • szczypta oregano
  • kilka listków bazylii do smaku
  • kilka plastrów ulubionego sera

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wlej wodę, posyp drożdżami i odstaw na 5 minut. Dodaj olej i sól oraz mąkę, a następnie całość wymieszaj w robocie kuchennym do powstania lepkiego ciasta.
  2. Drugą miskę posmaruj oliwą z oliwek, umieść w niej ciasto i skrop odrobiną oliwy. Przykryj ciasto folią spożywczą i odłóż na bok na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i ugniataj formując okrągły kształt. Pozostaw na około 10 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 210º C. Wymieszaj pomidory i oregano, aż do powstania jednolitego sosu, a następnie rozsmaruj sos na cieście.
  5. Gotową pizzę udekoruj plasterkami sera, a następnie piecz w piekarniku przez około 15-20 minut.
  6. Po wyjęciu posyp pizzę liśćmi bazylii.

Smacznego!