Szybki i prosty przepis na dyniowy sos

przepis na dyniowy sosTysiące lat temu dynia była uprawiana w rejonie Ameryki Środkowej. Na Starym Kontynencie pojawiła się w okolicach XV wieku dzięki transatlantyckim wyprawom Krzysztofa Kolumba. I tu ją także pokochano, bo też wcześniej znano podobny smak – spożywano tykwę, która z dynią jest bardzo blisko spokrewniona.

Czas przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4

Składniki:

  •  Bulionetka drobiowa Knorr – 1 sztuka
  • dynia – 25 dag
  • cebula – 5 dag
  • pomidory – 10 dag
  • śmietana – 0,5 szklanki
  • koperek posiekany
  • curry
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • woda – 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządź aromatyczny wywar, dodając do 2 szklanek wody Bulionetkę drobiową Knorr.
  2. Oczyść dynię i rozdrobnij na mniejsze elementy. Pokrój cebulę w kawałki. Pokrojoną na kawałki cebulę oraz dynię skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż warzywa się zrumienią.
  3. Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę pomidory, curry, śmietanę oraz upieczone warzywa i duś wszystko do miękkości. Możesz również zmiksować, a następnie przetrzyj.
  4. Na końcu dodaj posiekany koperek. Sos dyniowy podawaj do mięs i makaronu.

Wpis znaleziono dzięki:

- Sos dyniowy

- Dodatek do obiadu

- Przepis na sos