Szybki obiad na dziś: zupa cebulowa z grzankami + pomidory faszerowane ryżem

Zupa pomidorowa, ogórkowa, ziemniaki z kotletem czy kasza i gulasz – obiad to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Podawany na ciepło, nie tylko skutecznie nas rozgrzewa, ale również zaspokaja nawet największy głód.

Propozycja obiadu na dziś: zupa cebulowa i pomidory faszerowane ryżem
Propozycja obiadu na dziś: zupa cebulowa i pomidory faszerowane ryżem

Czy zawsze jednak na naszych stołach muszą gościć te same klasyczne potrawy? Absolutnie nie. Wystarczą podstawowe produkty, trochę inwencji i odwagi a obiad już nigdy nie będzie taki sam.

Zupa cebulowa z grzankami i pomidory faszerowane

czas przygotowania – ok 1 godziny
4 porcje
danie wegetariańskie

Składniki 1 danie

1 opakowanie zupy cebulowej z serii Dania Babci Zosi
2-3 kromki chleba

Składniki 2 danie

1 torebka ryżu z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi
8 średnich pomidorów
50-60 g tartego, ostrego sera
sól
pieprz
olej

Przygotowanie:

Przygotowanie naszej potrawy zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ryż możemy ugotować dzień wcześniej). W trakcie, gdy ryż się gotuje myjemy dokładnie pomidory. Odcinamy „czapeczkę” z góry każdego pomidora i łyżeczką wydrążamy środek wyjmując całe gniazdo nasienne. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C.

Gdy ryż będzie gotowy odcedzamy go na sicie i przepłukujemy zimną wodą. Ryż przekładamy do miski, dodajemy połowę sera, sól i pieprz do smaku i dokładnie wszystko mieszamy. Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych pomidorów. Warzywa układamy w foremce wysmarowanej olejem. Każdy pomidor posypujemy pozostałym serem, przykrywamy czapeczkami, skrapiamy olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (pomidory również możemy przygotować wcześniej i przechować je w lodówce). Pieczemy ok. 20-30 minut, do momentu, aż pomidory się zrumienią.

Przez ten czas możemy przygotować zupę i grzanki. Zupę cebulową z serii Dania Babci Zosi przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zupa się gotuje, możemy przygotować grzanki. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę chleb i smażymy, aż się zarumieni. Gdy zupa jest gotowa, miksujemy ją i od razu podajemy gorącą z grzankami. Z kolei na drugie danie podajemy soczyste i zapiekane pomidory. Smacznego.