Szybki przepis na pyszne owoce pod kruszonką

Pogoda dziś niezbyt przyjemna. Deszczowa plucha sprawia, że nasz nastrój się pogarsza. Jak sobie poprawić nastrój? Coś słodkiego, spotkanie ze znajomymi, a może to i to?

soczyste owoce pod kruszonka
Soczyste owoce pod kruszonką

Nie od dziś jednak wiadomo, że podstawą każdej dobrej imprezy jest odpowiednio zastawiony stół. Dziś zdradzamy Wam prosty przepis na deser, który z pewnością skradnie serca Waszych gości!

Składniki na kruszonkę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g brązowego cukru
  • 150 g masła

Składniki na farsz:

  •  5 dużych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 75 g płatków migdałowych
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 100 g wiśni soczystej
  • 60 g Złotych owoców
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 3 łyżki płynnego miodu

Jabłka myjemy i kroimy w duże plastry. Wydrążamy pestki. Sok pomarańczowy mieszamy z miodem i cynamonem, dodajemy do niego żurawinę, wiśnie, Złote owoce i odstawiamy na 20 minut. W osobnym naczyniu umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Delikatnie palcami wyrabiamy kruszonkę. Wcześniej przygotowaną formę smarujemy masłem. Układamy plastry jabłek, sok z żurawiną, wiśniami i miechunką. Posypujemy płatkami migdałów. Na samą górę kładziemy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut, aż kruszonka stanie się złocista.

Wpis znaleziono dzięki:

- Kruszonka

- Owoce

- Ciasto

BRAK KOMENTARZY