Tarta na kruchym spodzie ze śliwkami kalifornijskimi z musem z białej czekolady i malinami

Wyborny przepis na tartę na kruchym spodzie ze śliwkami kalifornijskimi z musem z białej czekolady i malinami.

tarta na spodzie sliwkowym2

Prosty do wykonania, a jego zaskakującym elementem jest dodanie do tradycyjnego kruchego ciasta kawałków śliwek kalifornijskich, co sprawia, że spód tarty jest chrupiący i atrakcyjny wizualnie.

Składniki:

Ciasto kruche:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 50 g cukru pudru
– 4 łyżki wody
– szczypta soli
– 7 śliwek kalifornijskich pokrojonych w paski

Mus z białej czekolady i malin:
– 300 ml śmietany 30%
– 150 g białej czekolady
– 60 dkg świeżych malin
– posiekane liście świeżej mięty do dekoracji

tarta na spodzie sliwkowym3

Przygotowanie:

Przygotowujemy kruche ciasto. Do malaksera z końcówką hak wsypujemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli, mieszamy
przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Miksujemy przez ok. 30 sekund do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy wodę i pokrojone w cienkie paski śliwki kalifornijskie, przez chwilę miksujemy całość do połączenia składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

tarta na spodzie sliwkowym

Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolnicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie, którą posiadamy. Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośrednio na nią.

Dociskamy ciasto do brzegów formy (jeśli mamy nadmiar ciasta poza formą, przesuwamy wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru). Dół formy dziurkujemy widelcem, wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami.
Ciasto pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) z obciążeniem.
Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 10-12 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy mus. W kąpieli wodnej (małą miseczkę ustawiamy na rondelku z gotującą się wodą) roztapiamy białą czekoladę dodając niewielką ilość śmietanki (ok. 50 ml).
Roztapiamy do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji, zdejmujemy z ognia do wystygnięcia. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany powoli dodajemy wystudzoną masę z białej czekolady, delikatnie łączymy składniki.

Na przygotowany wcześniej spód wykładamy mus z białej czekolady i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowaną tartę chłodzimy przynajmniej godzinę w lodówce, a na schłodzonej masie układamy maliny. Całość posypujemy drobno posiekanymi liśćmi świeżej mięty.