Tarta z fetą – bez glutenu!

Przygotowana ze szparagami, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim stworzy wyśmienitą i zdrową kompozycję. Zaskocz najbliższych idealnie wyważonym doborem składników.

Tarta z fetą – bez glutenu!

Składniki na ciasto:

1/2 szklanki oleju Rapso
1 i 1/2 szklanki słonecznika tartego Kresto
2 jajka L
5 łyżek mąki ryżowej
sól

Składniki na nadzienie:

600 g jogurtu greckiego
jajka L
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
1 i 1/2 łyżki pieprzu czerwonego (całego)
sól

Dodatki :

1 pęczek szparagów zielonych
100 g pomidorów koktajlowych
ser sałatkowy typu feta

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj jajka z olejem Rapso na puszysty krem. Dodaj tarty słonecznik oraz przesianą mąkę i migdały. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. W tym celu odwróć foremkę i odrysuj na papierze okrąg.
  3. Foremkę wysmaruj olejem, połóż na dno papier i wyłóż ciasto. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia. Foremkę wyciągnij i odstaw na 5 minut.
  4. Jajka przeznaczone do nadzienia zmiksuj z jogurtem. Dodaj umyty, pokrojony czosnek niedźwiedzi, pieprz czerwony i 1/2 łyżeczki soli. Całość wylej na ciasto w foremce.
  5. Szparagi dokładnie umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Wyłóż na tartę.
  6. Pomidory umyj, poprzekrawaj na pół. Ułóż między szparagami.
  7. Tartę zapiekaj w piekarniku w temp. 175°C przez ok. 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Podczas pieczenia masa może się lekko wybrzuszyć. Ale po ostygnięciu powinna opaść.