Tarta z leśnymi grzybami

Grzyby cenimy ze względu na smak i niepowtarzalny aromat. I choć najlepiej czują się w towarzystwie świeżego masła, czosnku i pietruszki, to można smakować je na wiele innych sposobów.

Tarta z leśnymi grzybami

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 50 ml śmietany 18%
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie grzybowe:

  • 100 g leśnych grzybów
  • kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol
  • 150 g pieczarek 
  • 40 g masła
  • 30 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • kilka listków bazylii 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie ciasta:

  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy mikserem.
  2. Następnie całość zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
  3. Po upływie wskazanego czasu, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy na tartę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  4. Tak uformowane ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na pół godziny.
  5. Po wyjęciu z lodówki należy je podpiec w temperaturze 200ºC przez niecały kwadrans do uzyskania złotego koloru.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Leśne grzyby oczyszczamy i gotujemy w wodzie do miękkości.
  2. Następnie odcedzamy je, studzimy i kroimy w kawałki.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i smażymy do zarumienienia.
  4. W dalszej kolejności dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, które smażymy przez około 5 minut.
  5. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną, po czym dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki i grzyby leśne.
  6. Doprawiamy do smaku i dorzucamy listki bazylii.
  7. Tak przygotowane nadzienie przekładamy na lekko podpieczony spód tary i pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut.
  8. Pod koniec przyrządzania na wierzch tarty układamy plasterki szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol i posypujemy startym żółtym serem.