Tarta ze szparagami

Zielone, białe lub fioletowe smakują wyśmienicie i doskonale nadają się nie tylko na śniadanie. Spokojnie mogą być głównym bohaterem podczas niedzielnego obiadu. Jak je przyrządzić i z czym podawać?

Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami

Składniki na nadzienie:

  • pęczek szparagów
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 60g startego sera brie (lub cheddar)
  • 4 łyżki parmezanu
  • kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej Konspol
  • garść pomidorków cherry

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki
  • 150g zimnego masła
  • łyżka lodowatej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności szykujemy ciasto.
  2. Formę na tartę smarujemy masłem i przesiewamy mąkę do miski.
  3. Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki wraz z solą.
  4. Rozcieramy masło z mąką aż powstaną „okruchy” ciasta.
  5. Następnie dodajemy lodowatą wodę i łączymy ciasto formując kulę.
  6. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  7. Po tym czasie rozwałkowane między dwoma kawałkami folii ciasto przekładamy do formy, obciążamy je kulkami ceramicznymi i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).
  8. Do miski dodajemy jajka, starty ser, sól, pieprz oraz śmietankę i mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita.
  9. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze części (2-3), zostawiając połowę z nich w całości.
  10. Pomidorki kroimy według uznania na plasterki bądź ćwiartki.
  11. Na opieczoną tartę wylewamy połowę naszej masy z dodanymi trzonkami szparagów, częścią pomidorków i wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika.
  12. Szynkę wędzoną wieprzową Znakomitą Konspol przekrajamy na pół, by plasterki były węższe i owijamy nią większe części szparagów.
  13. Pozostałe szparagi i ich główki układamy na podpieczonej masie zalewamy pozostałą masą.
  14. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut.