Tarta żurawinowa z musem z białej czekolady

Tarta owocowa to doskonałe rozwiązanie na ciepłe dni. Ani za słodka, ani za kwaśna może być doskonałym deserem.

tarta grzechu warta2
Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżki lodowatej wody
  • 2 żółtka
  • 200 g białej czekolady
  • śmietanę 18%
  • 300 g żurawiny (lub sezonowe owoce – maliny, borówki etc.)

Sposób przygotowania:

  1. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej odrobinę soli, 2 żółtka oraz wodę. Całość bardzo szybko zagniatamy.
  2. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
  3. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód i brzegi foremki, którą następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni.
  4. Podczas pieczenia spodu tarty, przygotowujemy jej nadzienie. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy ze śmietaną, aby uzyskała kremową konsystencję.
  5. Gotową masę wylewamy na ostygnięty spód tarty. Górę dekorujemy owocami. Tartę odkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aby masa dobrze zastygła i gotowe!