Tartaletki szparagowe z pomidorkami koktajlowymi i pistacjami

Sezon na szparagi nie trwa długo. Wykorzystajmy go więc maksymalnie, przygotowując przepyszne tartaletki.

Tartaletki szparagowe z pomidorkami koktajlowymi i pistacjami

Tartaletki szparagowe z pomidorkami koktajlowymi i pistacjami to świetny pomysł na lekkie, pyszne danie z wykorzystaniem młodych, sezonowych warzyw. Podane jako przystawka na pewno spodobają się każdemu, kto jest fanem wszelkiego rodzaju tart.

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 gramów mąki
  • 150 gramów masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta tymianku

Składniki na nadzienie:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 250 mililitrów śmietanki 30%
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • 1 pęczek koperku
  • 70 gramów pistacji prażonych w piecu
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, sól i tymianek. Całość rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodajemy jajko i szybko ugniatamy ciasto na gładką masę.
  3. Z gotowego ciasta lepimy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i okładamy do lodówki na pół godziny.
  4. Foremki na mini tarty smarujemy masłem.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek w ten sposób, żeby ich brzegi były również pokryte ciastem.
  6. Spody nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  7. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Sposób przygotowania nadzienia:

  1. Szparagi, pomidorki koktajlowe i koperek myjemy. Koperek siekamy.
  2. Odcinamy twarde końcówki szparagów i pozostałą zieloną część kroimy na 2-centymetrowe kawałki.
  3. Siekamy pistacje.
  4. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, startym żółtym serem i przyprawami.
  5. Na ostudzonych, upieczonych spodach układamy kilka kawałków szparagów i jednego pomidorka koktajlowego.
  6. Posypujemy koperkiem i pistacjami, a następnie zalewamy przygotowaną masą jajeczną.
  7. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Szparagi występują w różnych kolorach – od zielonego po niebieski czy fioletowy. Są skarbnicą wielu wartości odżywczych. Zawierają dużo wapnia, magnezu i potasu. Ponadto są cennym źródłem kwasu foliowego. Przyczynia się on do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.