Tartletki szparagowe z pomidorkami koktajlowymi i pistacjami

Sezon na szparagi nie trwa długo. Wykorzystajmy go więc maksymalnie – przygotowując przepyszne tartaletki.

Tartletki szparagowe z pomidorkami koktajlowymi i pistacjami

Składniki:

Na ciasto kruche:

  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta tymianku

Na nadzienie:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 250ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • pęczek koperku
  • 70 g pistacji prażonych w piecu
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, sól i tymianek, całość rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodajemy jajko i szybko ugniatamy ciasto na gładką masę.
  3. Z gotowego ciasta lepimy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i okładamy do lodówki na pół godziny.
  4. Foremki na mini tarty smarujemy masłem.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek w ten sposób, żeby ich brzegi były również pokryte ciastem.
  6. Spody nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  7. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Nadzienie:

  1. Szparagi, pomidorki koktajlowe i koperek myjemy. Koperek siekamy.
  2. Odcinamy twarde końcówki szparagów i pozostałą zieloną część kroimy na 2-centymetrowe kawałki.
  3. Siekamy pistacje.
  4. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, startym żółtym serem i przyprawami.
  5. Na ostudzonych, upieczonych spodach układamy kilka kawałków szparagów i jednego pomidorka koktajlowego.
  6. Posypujemy koperkiem i pistacjami, a następnie zalewamy przygotowaną masą jajeczną.
  7. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wpis znaleziono dzięki:

- Tarta

- Szparagi

- Przepis