Tiramisu z malinami

Tiramisu to pyszny kawowy deser. Jego gorycz nie każdemu odpowiada, więc warto dodać do niego odrobinę słodyczy!

Tiramisu z malinami

Składniki:

  • ser 3-krotnie mielony – 300 gramów
  • żółtka – 2 sztuki
  • cukier puder – 100 gramów
  • mała cytryna – 1 sztuka
  • kostka do pieczenia Kasia – 60 gramów
  • śmietanka 30% – 250 mililitrów
  • kawa rozpuszczalna – 1 łyżka
  • likier kawowy – 1 łyżka
  • cukier – 2 łyżeczki
  • okrągłe biszkopty – 30 sztuk
  • maliny

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami. Cytrynę umyj i zetrzyj z niej skórkę.
  2. Kawę zalej szklanką gorącej wody, dodaj cukier i wymieszaj. Gdy przestygnie, wymieszaj z likierem.
  3. Śmietankę ubij na sztywno. Masę żółtkową wymieszaj z serem, łyżeczką skórki ze startej cytryny skórki i ubitą śmietanką.
  4. W otrzymanym ponczu kawowym mocz biszkopty i ułóż po kilka na dnie każdego z pucharków.
  5. Na biszkoptach ułóż część masy serowej i warstwę malin. Przykryj ponownie masą serową i moczonymi w ponczu biszkoptami.
  6. Całość przykryj resztą masy serowej. Oprósz kakao i udekoruj owocami i biszkoptami.