Tłuszcze w kuchni – roślinne czy zwierzęce?

Tłuszcz jest istotnym elementem każdej kuchni. Wiele osób je te zwierzęce, nie wiedząć, że to tłuszcze roślinne stanowią główne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Tłuszcze w kuchni – zwierzęce czy roślinne?

Jak wiadomo, tłuszcze zajmują istotną pozycję w naszym jadłospisie. Nie wszystkie są jednak tak samo zdrowe. Duże znaczenie ma to, jakie zawierają kwasy tłuszczowe. Powinniśmy unikać tych nasyconych, które znajdują się zwłaszcza w tłuszczach zwierzęcych. Dobre dla naszego organizmu będą natomiast NNKT (m.in. omega-3 i omega-6), wchodzące w skład olejów roślinnych i tłuszczów otrzymywanych z ryb.

Które tłuszcze wybierać do przygotowywania jedzenia?

To zależy oczywiście od ich zastosowania. Tłuszcze możemy wykorzystywać np. do smażenia, gotowania czy doprawiania. Jeśli chodzi o obróbkę termiczną, świetnie sprawdza się olej rzepakowy. Z kolei do potraw, których się jej nie poddaje, bardzo dobre są tłuszcze tłoczone na zimno. Pamiętajmy przy tym, aby wystrzegać się błędów związanych z używaniem tłuszczów do przyrządzania dań. „Największy polega na tym, że smażymy w zbyt wysokiej temperaturze. Drugim błędem jest niefiltrowanie frytury” – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Jarek Walczyk, prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, członek Rady Programowej programu „Szef dla Młodych Talentów”.

Tłuszcze w kuchni – zwierzęce czy roślinne?

Wpis znaleziono dzięki:

- Tłuszcze zwierzęce

- Tłuszcze roślinne

- NNKT