Tofu zamiast mięsa? Zobaczcie przepis!

Tofu zamiast mięsa? Zobaczcie przepis!
Tofu zamiast mięsa? Zobaczcie przepis!

Tofu zalicza się do pełnowartościowych produktów białkowych. Nie zawiera glutenu. Najpierw spożywany był głównie w Chinach, będąc cennym źródłem białka. Dziś stanowi niezbędny składnik tamtejszej kuchni opartej w głównej mierze na niskobiałkowym ryżu. Ponadto tofu zawiera tyle samo wapnia co mleko krowie, dzięki czemu może być skuteczne w utrzymaniu zdrowych kości..

Chińskie tofu z warzywami

Składniki:

  • 800 g sera tofu
  • Fix do potraw chińskich Knorr
  • papryka zielona, czerwona, żółta
  • marchew
  • sok z jednej cytryny
  • papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • 30 ml sosu sojowego ciemnego
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ser tofu pokrój w kostkę o szerokości 1,5 centymetra. Podobnie paprykę. Marchewkę w półplastry.
  2. Na patelni smaż ser tofu, dodaj posiekany czosnek i chili, następnie dodaj warzywa. Smaż wszystko przez 3-4 minuty.
  3. W niewielkiej ilości wody rozprowadź Fix Knorr, dla nadania smaku. Wlej do warzyw i dobrze wymieszaj.
  4. Potrawę dopraw sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawaj posypaną świeżo posiekaną kolendrą. Możesz podawać z ryżem.