Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady

Każdemu czasami należy się odrobina słodkiej przyjemności. Dlatego z tej wyjątkowej okazji… rozpieszczaj swoich bliskich! Najlepsza w tym celu okaże się czekolada, która tym razem posłuży do przygotowania doskonałego tortu czekoladowego. Połączenie intensywnie kakaowego biszkoptu oraz delikatnego kremu z białej czekolady, a na dodatek intensywna czekoladowa polewa, to gwarancja udanego deseru, dzięki któremu nasi domownicy wrócą myślami do błogiego dzieciństwa. Nie tylko świetnie smakuje, ale także wyjątkowo smacznie wygląda!

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady

Składniki:

  • kostka do pieczenia Kasia – 40 gramów
  • jajka (ogrzane przez 5 minut w ciepłej wodzie) – 6 sztuk
  • mąka tortowa – 160 gramów
  • drobny cukier lub cukier puder – 150 gramów
  • kakao – 10 łyżek
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • aromat migdałowy – 1 łyżeczka
  • masło do pieczenia – 250 gramów
  • jajka – 2 sztuki
  • cukier puder – 2 łyżki
  • biała czekolada – 200 gramów
  • gorzka czekolada 60% – 150 gramów
  • masło do pieczenia – 125 gramów
  • gorzka czekolada 60% – 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Ubijaj jajka z cukrem przez 15 minut (powinny potroić swoją objętość). Przesiej suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao) przez sito do miski. Dodawaj suche składniki do masy jajecznej po jednej łyżce, cały czas delikatnie ubijając.
  2. Rozpuść kostkę do pieczenia Kasia, odstaw do ostygnięcia i dodaj do masy. Wymieszaj.
  3.  Wysmaruj formę o średnicy 22 cm kostką do pieczenia Kasia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 170-180°C.
  4. Przygotuj krem. Rozpuść białą czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej.
  5. Zmiksuj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem. Dodawaj po jednym jajku, a następnie wlej rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Kiedy upieczone ciasto biszkoptowe ostygnie, przekrój je na pół i przełóż przygotowanym wcześniej kremem. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  6. Przygotuj ganasz. Rozpuść czekoladę i margarynę w ciepłej kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Przy pomocy noża lub łopatki rozprowadź polewę na torcie.