Tosty francuskie z owocami sezonowymi

Tosty francuskie z owocami sezonowymi to idealna propozycja na proste oraz sycące danie.

Tosty francuskie z owocami sezonowymi
Tosty francuskie z owocami sezonowymi

Lato to idealny czas na wykorzystanie świeżych owoców!


Składniki (2–4 porcje):

8 kromek chałki (grubość ok. 1,5 cm)
•    3 jajka (L)
•    150 ml mleka
•    2 łyżki cukru trzcinowego
•    1/2 łyżeczki cynamonu
•    owoce
•    cukier puder
•    olej rzepakowy (np. Rapso)
•    szczypta soli

Przygotowanie:

1. Wbij jajka do głębokiego talerza.
2. Dodaj mleko, cukier, cynamon i sól. Dokładnie wszystko wymieszaj.
3. Wlej na patelnię 2 łyżki oleju.
4. Kromki chałki namaczaj w masie jajecznej i smaż na średnim ogniu z obu stron na ładny, złoty kolor.
5. Przed nałożeniem kolejnej porcji chałki wlej na patelnię odrobinę oleju.
6. Umyj owoce, a większe z nich pokrój na kawałki.
7. Ułóż na talerzach porcje tostów, dodaj owoce. Na koniec całość oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- tosty

- owoce sezonowe

- chałka