Składniki:
- podgardle wieprzowe 600 g
- wątróbka drobiowa 100 g
- łopatka lub szynka wieprzowa1 kg
- Majonez Hellmann’s Oryginalny 100 g
- cebula 600 g
- główka czosnku1 szt
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny 100 ml
- plastry słoniny lub wędzonego boczku 300 g
- ziarna ziela angielskiego 3 szt
- ziarna czarnego pieprzu 4 szt
- gałązka rozmarynu 1 szt
- listki laurowe 2 szt
- imbir w proszku 0.5 łyżeczki
- bułka kajzerka 1 szt
- gałka muszkatołowa 1 szczypta
- Przyprawa do mięs Knorr 1 łyżka
- jaja kurze 10 szt
- chrzan w słoiku 200 g
- śmietana 18% 100 g
- pieprz 1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę 2 cm na 2cm (oprócz słoniny lub boczku), oprósz przyprawą do mięs i pieprzem. Obsmaż ze wszystkich stron.
- Smaż dopóki soki z mięsa zupełnie nie odparują. Dodaj rozdrobnioną cebulę i czosnek, całość smaż aż cebula się zeszkli.
- Wszystko zalej litrem wody, doprowadź do wrzenia, zbierz powstała pianę i dodaj przyprawy zawinięte w gazę (ziele angielskie liść laurowy, ziarenka pieprzu, gałązkę rozmarynu).
- Mięso duś pod przykryciem około 30 minut aż zrobi się miękkie.
- Usuń gazę z przyprawami. Wywar przestudź, dodaj pokrojone kawałki kajzerki lub inną czerstwą bułkę aby wchłonęły wywar.
- Całość zmiel dokładnie najlepiej dwukrotnie. Masę dopraw do smaku imbirem, gałką muszkatołową, odrobiną pieprzu do smaku. Dodaj jaja i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
- Formę do pieczenia wyłóż plastrami słoniny i nałóż masę mięsną. Wierzch przykryj również plastrami słoniny.
- Przygotuj sos: chrzan ze słoika przełóż na sitko i dokładnie odciśnij. Połącz z majonezem i śmietaną.
- Foremką z mięsem postukaj kilkakrotnie, aby masa równomiernie się ułożyła. Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 120 minut. Upieczony pasztet serwuj z sosem majonezowo-chrzanowym.