Truskawkowe lody dla ochłody

Na letnie upały czekamy z niecierpliwością cały rok, a gdy już nadejdą szukamy skutecznych sposobów na ochłodzenie organizmu.

Na letnie upały czekamy z niecierpliwością cały rok, a gdy już nadejdą szukamy skutecznych sposobów na ochłodzenie organizmu. Takim sposobem jest przygotowanie domowej roboty lodów truskawkowych, które zachwycą swoim smakiem i dodadzą ochłody w lipcowe gorące dni.• 150 g truskawek (mogą być mrożone)
• masło do podsmażenia
• 300 ml śmietanki kremówki
• Suszone truskawki np. Crispy Natural

Truskawki pokroić na ćwiartki, podsmażyć na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać połowę cukru i dalej ubijać do otrzymania lśniącej masy. W drugiej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubić na sztywno śmietanę. W jednym naczyniu połączyć wszystkie masy. Dodać truskawki, wymieszać i przełożyć do pojemnika. Nakryć folią i wstawić do zamrażalnika na min. 5 godzin. Wyjąć na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły i dały się wyjąć łyżką do lodów. Udekorować chrupiącymi plasterkami truskawek Crispy