Uda Kurczaka Zagrodowego w gruszkowym miodzie

Uda Kurczaka Zagrodowego w lśniącej, gruszkowo-miodowej glazurze, okraszone warzywami i sosem, to kusząca zapowiedź pysznego dania w gronie bliskich.

Uda Kurczaka Zagrodowego w gruszkowym miodzie

Składniki:

  • 4 uda Kurczaka Zagrodowego
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 gruszka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • mała szczypta soli
  • 50 g miodu
  • 1 cukinia
  • 1 batat
  • 2 marchewki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Z litra wody i soli przygotować solankę, moczyć w niej uda przez 2-3 godziny.
  2. W tym czasie przygotować gruszkowy miód: gruszkę obrać, pokroić w kostkę, umieścić w rondelku z odrobiną wody, dodać cynamon, pieprz i sól i gotować do miękkości. Zmiksować z miodem.
  3. Rozgrzać piekarnik z funkcją grilla do 190 st. C. Uda wyciągnąć z solanki, wysuszyć, nasmarować miodem. Warzywa obrać, pokroić w większe kawałki, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
  4. Uda kurczaka ułożyć na ruszcie, piec 50 minut, mniej więcej co 15 minut smarować miodem gruszkowym i obracać.
  5. Warzywa włożyć do piekarnika na pół godziny przed końcem pieczenia. Składniki na sos dokładnie wymieszać, podawać do upieczonego kurczaka i warzyw.

Smacznego!