Upalny dzień? Propozycje sałatek na obiad!

Podczas upalnych dni, których tego lata nie brakuje, niechętnie spędzamy czas w kuchni, nie planujemy gotowania złożonych dań. Mamy za to ochotę na lżejsze sałatki, które wspaniale smakują dzięki świeżym sezonowym produktom. Dodając do nich mięso, rybę, ryż, makaron czy sery, przygotujemy idealny letni obiad.

salatka_z_kurczakiem_i_ananasem_0
Sałatka z kurczakiem i ananasem.

„Kiedy temperatury tak bardzo idą w górę, jak tego lata, nie mamy ochoty na potrawy tłuste i ciężkostrawne, wolimy dania bardziej orzeźwiające z dostępnych w sezonie warzyw i owoców. Podawane na surowo są bogate w witaminy i składniki mineralne, które powinniśmy dostarczać zwłaszcza podczas takich upalnych dni”, podpowiada żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.

Dla mięsożerców

Sałatka na obiad także dla „mięsożerców”? Oczywiście! Jeśli uważamy, że każdy „porządny” obiad musi składać się także z mięsa, uczyńmy je jednym z głównych składników kompozycji. W połączeniu z warzywami i np. ryżem, makaronem lub pieczywem pozwoli stworzyć pełnowartościowy posiłek.

Inspiracje na takie mięsno-warzywne kompozycje możemy czerpać z kuchni świata. Może zatem sałatka hawajska? Połączenie przyrumienionych kawałków kurczaka ze słodkim ananasem może zamienić się w… rajski obiad. Całości dopełnią kukurydza i czerowna fasola, a doskonały smak zapewni Sos sałatkowy Cezara Knorr z czosnkiem, natką pietruszki i lubczykiem.

Sałatka z kurczakiem i ananasem

Składniki:

  •  pierś z kurczaka – 250 g
  • Sos sałatkowy Cezar Knorr – 1 opakowanie
  • majonez – 3 łyżki
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
  • puszka ananasa – 1 sztuka
  • puszka kukurydzy – 1 sztuka
  • puszka czerwonej fasoli – 0,5 sztuki
  • sałata – 1 sztuka
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • olej do smażenia
  • grzanki – 20 g
  • ser żółty starty – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone w paski piersi z kurczaka oprósz przyprawą Knorr, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni i pozostaw do ostudzenia.
  2. Odsącz kukurydzę i ananasa z zalewy, a czerwoną fasolę przecedź i dodatkowo przelej wodą. Umyj, osusz i potargaj na mniejsze części sałatę.
  3. Zawartość opakowania sosu sałatkowego Cezar Knorr wymieszaj z majonezem oraz startym serem, by stworzyć aromatyczny dressing.
  4. Połącz w misce wszystkie składniki sałatki, a następnie polej je przygotowanym sosem, delikatnie wymieszaj, a na koniec posyp grzankami paprykowymi. Smacznego!
  5. Zamiast mięsa można też sałatkę wzbogacić kiełbasą, np. chorizo, która nada jej hiszpański charakter. Bardzo wyrazista o charakterystycznym smaku dobrze skomponuje się w sałatce szefa. Ta zaś posypana pestkami dyni zachwyci współtowarzyszy posiłku.

Dla wielbicieli ryb

W lecie częściej niż zazwyczaj sięgamy po ryby. Biorąc pod uwagę, że to także sezon na świeże warzywa, nic dziwnego, że nierzadko wpadają na siebie w sałatce! W sałatkach doskonale się sprawdzają ryby wędzone. Tak przygotowane już same są smaczne, nadając ton całej kompozycji. „Jeśli zastanawiamy się, jakie gatunki ryb będą współgrały w jednym daniu z warzywami, to warto postawić nie tylko na łososia, ale też na makrelę czy pstrąga. Uwędzone, będą się świetnie ‚dogadywały’ ze szpinakiem i pomidorkami cherry”, opowiada szef kuchni, Piotr Murawski. I poleca poniższy przepis:

 

salatka_z_wedzona_ryba_0
Sałatka z wędzoną rybą.

Sałatka z wędzoną rybą

czas przygotowania: 15 minut

ilość porcji: 4

Składniki:

  •  sałata – 1 sztuka
  • wędzona ryba, np. łosoś, makrela lub pstrąg – 200 g
  • świeży szpinak – 150 g
  • Sos sałatkowy francuski Knorr – 1 opakowanie
  • cebula – 1 sztuka
  • pomidorki cherry – 10 sztuk
  • olej – 3 łyżki
  • koperek – 0,5 pęczka
  • woda – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Liście sałaty dokładnie umyj i osusz, a następnie porwij na mniejsze części i połącz ze świeżym szpinakiem.
  2. Posiekaj cebulkę w drobną kostkę, przekrój pomidorki cherry na połówki i dodaj do sałaty.
    Pokrój rybę na nieduże kawałki.
  3. Aby przyrządzić pyszny ziołowy dressing, połącz zawartość Sosu sałatkowego Knorr z olejem i trzema łyżkami wody. Polej przygotowanym w ten sposób sosem wszystkie składniki sałatki i delikatnie wymieszaj.
  4. Udekoruj sałatkę drobno posiekanym koperkiem.

Dorzucamy ser!

Bogactwo serów różnych rodzajów pozwala dobrać najsmaczniejszy gatunek i wzbogacić nim niejedną sałatkę. W kulinarnym klasyku, jakim jest Cezar, prym wiedzie parmezan:

Sałatka Cezar klasyczna.
Sałatka Cezar klasyczna.

Sałatka Cezar klasyczna

czas przygotowania: 15 minut

ilość osób: 4 osoby

Składniki:

  •  sałata rzymska – 400 g
  • Sos sałatkowy Cezar Knorr – 1 opakowanie
  • majonez – 3 łyżki
  • parmezan – 150 g
  • cytryna – 1 sztuka
  • anchois – 10 g
  • grzanki – 20 g
  • ser żółty starty – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Umytą i osuszoną sałatę porwij na kawałki.
  2. Przygotuj aromatyczny sos – połącz w misce majonez ze startym serem, dodaj zawartość opakowania Sosu sałatkowego Cezar Knorr i dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotowany w ten sposób dressing przypraw szczyptą pieprzu i sokiem z cytryny.
  4. Wymieszaj sos z wcześniej przygotowaną sałatą, posyp całość anchois oraz grzankami.
    Mozzarella, soczyste pomidory i rukola – trudno o bardziej włoskie zestawienie.

Czas na Sałatkę Bambini! Aby przygotować doskonały dressing rodem z Italli, warto sięgnąć po Sos sałatkowy włoski Knorr z ziołami i przyprawami charakterystycznymi dla kuchni Morza Śródziemnego.

Sałatka Bambini z rukolą.
Sałatka Bambini z rukolą.

Sałatka Bambini z rukolą

czas przygotowania: 15 minut

ilość porcji: 4

Składniki:

  •  pomidorki cherry – 2 opakowania
  • mozzarella minikulki – 2 opakowania
  • Sos sałatkowy włoski Knorr – 1 opakowanie
  • rukola – 0,5 opakowania
  • pestki słonecznika – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • woda – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Na suchej, rozgrzanej patelni upraż pestki słonecznika.
  2. Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody, trzema łyżkami oliwy z oliwek i uprażonymi pestkami słonecznika. W ten sposób stworzysz dressing, który dokładnie połączy składniki.
  3. Odsącz kulki mozzarelli, umyj i pokrój pomidorki cherry na połówki, dodaj rukolę, wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do salaterki.
  4. Polej sałatkę sosem. Podawaj z grissini lub grzankami.
  5. Ser pleśniowy czy może żółty? Skorzystajmy z obu! Dodajmy jeszcze awokado i orzeszki pinii, a na stole wyląduje egzotyczny wakacyjny obiad.

Wpis znaleziono dzięki:

- Sałatka na lato

- Sałatka na obiad

- Dania na upał