Urodzinowa propozycja lodów

Desery lodowe kojarzą nam się z upalnym latem, ale jeśli urodziny wypadają w zimę?

urodzinowa propozycja lodow2Prezentujemy pomysłowe kompozycje lodowe. Świetny pomysł na urodziny.
Długie zimowe popołudnia i wieczory spędzane z w domu są dla dzieci świetną okazją do wspólnej zabawy w gronie rodzinnym lub spotkań w gronie rówieśników. Doskonałym pomysłem jest uprzyjemnienie dzieciom tych chwil przez przyrządzenie pysznego, prostego i szybkiego deseru lodowego. Przygotujmy go wspólnie z dziećmi lub pozwólmy, aby zrobiły go same. Wspólne wykonanie ciekawego deseru lodowego może być też atrakcyjnym urozmaiceniem spotkań z kolegami i koleżankami. Lody doskonale sprawdzają się jako jeden z elementów deseru nie tylko latem, ale również w chłodniejszych porach roku.

Pływająca przygoda

urodzinowa propozycja lodowDla spragnionych przygód małych wielbicieli lodowych podróży, doskonałym pomysłem będzie przygotowanie deseru w kształcie statku.

Statek

Składniki:

• Algida Śmietankowa Trio Africana 1 opakowanie
• Wafle (duży kształt) 4szt
• Cukier puder 15 łyżeczek
• Woda 1 łyżeczka
• Rurki waflowe 4szt
• Listki mięty i dowolny sos deserowy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami prostokąty o boku 12 i 6cm. Następnie zetnij boki z krótszego boku tak aby powstał szpic, czyli dziób statku.
  2. Wymieszaj wodę z cukrem pudrem tak aby powstał gęsty lukier. Połącz 3-4 warstwy wafli lukrem układając je jeden na drugim.
  3. Możesz nożem wyrównać boki wafli tak aby powstała podstawa statku.
  4. Teraz nałóż dużą kulkę lodów śmietankowych z opakowania Algida Śmietankowa Trio Africana na środek „pokładu” statku. Udekoruj ją kolorowymi drażetkami, tak aby wyglądały jak okna.
  5. Na „dziobie” nałóż mniejszą kulkę z lodów czekoladowych a na „rufie” z lodów kawowych z opakowanie Śmietankowa Trio Rurki waflowe zetnij nożem pod lekkim kątem i włóż w lody śmietankowe oraz kawowe tworząc kominy statku.
    Udekoruj listkami mięty i sosem deserowym.

Egzotyczne przyjemności

urodzinowa propozycja lodow2

Dla miłośników nietypowych połączeń deserowych znakomitym wyborem będzie „Egzotyczny miś”.

Składniki:

• Algida Śmietankowa Trio Tropicana 1 opakowanie
• Czekoladowe drażetki
• Kolorowe drażetki
• 2 pomarańcze
• Czekoladowe patyczki do posypki
• Orzechy nerkowca
• Kolorowe misie żelki
• Małe ciasteczka amaretki

Sposób przygotowania:

  1. Przed przygotowaniem deseru włóż talerz, na którym będziesz go podawać na godzinę do zamrażarki. Obierz pomarańczę ostrym nożem pozbywając się skórki i białej błonki. Następnie wytnij fileciki z samego miąższu.
  2. Z lodów śmietankowych z opakowania Algida Śmietankowa Trio Tropicana zrób dużą kulkę i nałóż na środek talerza.
  3. Filecikami pomarańczy obłóż z jednej strony kulkę śmietankową. Z drugiej strony kulki lodowej włóż dwa ciasteczka amaretki tworząc uszy „misia”.
  4. Teraz nałóż na lody śmietankowe czekoladowe drażetki tworząc oczy, potem jedną kolorową drażetkę, która będzie „nosem” i na końcu orzech nerkowca jako uśmiech Misia. Cały talerz udekoruj czekoladowymi patyczkami i żelowymi misiami.

Skrzydlaty przysmak

urodzinowa propozycja lodow3Dla zawsze radosnych poszukiwaczek lodowych smaków świetnym pomysłem będzie przygotowanie deseru „Motyl”.

Składniki:

• Algida Śmietankowa Trio Neapolitana 1 opakowanie
• Gotowa polewa czekoladowa
• Wafle
• Drażetki owocowe najlepiej w kolorze niebieskim.
• Kolorowa posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Z lodów Algida Śmietankowa Trio Neapolitana zrób trzy kulki. Umieść je jedna za drugą na środku talerza, który następnie włóż do zamrażalnika na 10 minut.
  2. Polewę czekoladową rozpuść zanurzając opakowanie w gorącej wodzie. Potem wytrzyj opakowanie do sucha i natnij małą dziurkę na samym rogu tak, aby móc rysować po talerzu cienkim strumieniem czekolady.
  3. Następnie narysuj polewą rozchodzące się dwa „czółki”, zaczynając od „głowy” motyla, czyli kulki lodów o smaku truskawkowym.
  4. Tuż pod czółkami umieść dwie niebieskie drażetki, które staną się oczami motylka.
  5. Z wafli wytnij cztery niewielkie trójkąty, które następnie połóż pomiędzy kulką waniliową a truskawkową po obu stronach motyla tak, aby powstały skrzydła.
  6. Cały deser udekoruj kolorową posypką i natychmiast podawaj.

Lodowa radość

urodzinowa propozycja lodow4
Dla wielbicieli lodowych figli idealną propozycją będzie przygotowanie deseru „Klaun”.

Składniki:

• Algida Śmietankowa Trio Neapolitana1 opakowanie
• Gotowa polewa czekoladowa
• Wafle
• Drażetki czekoladowe
• Kolorowa posypka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść czekoladową polewę zanurzając opakowanie w gorącej wodzie. Następnie wytrzyj opakowanie do sucha i natnij małą dziurkę na samym rogu, tak aby móc rysować po talerzu cienkim strumieniem czekolady.
  2. Potem narysuj na talerzu za pomocą polewy czekoladowej zarys twarzy klauna oraz czapkę i uśmiech. Możesz wcześniej poćwiczyć rysowanie na innych talerzach.
  3. Gdy zarys twarzy będzie gotowy, na środku nałóż dużą kulkę lodów truskawkowych
    z opakowania  Śmietankowa Trio, która będzie nosem klauna.
  4. Następnie z dwóch mniejszych kulek lodów śmietankowych z opakowania Algida Śmietankowa Trio Neapolitana zrób oczy. Na każde nałóż jedną drażetkę czekoladową. Poniżej nosa i uśmiechu nałóż kulkę lodów o smaku czekoladowym. W boki kulki wetknij dwa wycięte trójkąty z wafli tak, aby powstała „muszka” od garnituru. Gotowy deser w postaci klauna podawaj udekorowany kolorową posypką.

 

Podniebne przyjemności

urodzinowa propozycja lodow5Dla miłośników lodów z najwyższych poziomów przyjemności, idealnym pomysłem będzie przygotowanie deseru w kształcie „balonu”.

Składniki:

• Algida Śmietankowa Trio Tropicana 1 opakowanie
• Wafel
• Paluszki bez soli
• Gwiazdki – kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

  1. Nałóż po dwie kulki lodów z opakowania Algida Śmietankowa Trio.
  2. W kolejności brzoskwinia, ananas, śmietanka i powtórz kolejność *.
  3. Lody nałóż w takiej formie, aby utworzyły półokrągły zarys „Balonu” na szczycie talerza. Teraz między kulkami lodowymi poukładaj paluszki jako „linki” do balonowego kosza.
  4. Z wafla wytnij prostokąt. Połóż go na dole talerza tak, aby połączył się z „linkami” z paluszków. Następnie udekoruj „Balon” kolorową posypką.
  5. Deser możesz podawać z ulubionym sokiem owocowym. * – porcja dla minimum 2 osób