Wegetariański bulion z soczewicy autorstwa Mateusza Gesslera!

Przygotowanie smacznego bulionu nie zawsze jest proste. Zwłaszcza, gdy chcemy ugotować go wyłącznie na bazie warzyw. Mateusz Gessler pokazuje, jak zrobić to w łatwy i szybki sposób.

Wegetariański bulion z soczewicy

Składniki:

  • 200 g brązowej soczewicy
  • 3 ząbki czosnku Włoszczyzna (seler, pietruszka, marchew)
  • 3 pomidory bawole serce
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 liście laurowe
  • Kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia.
  2. Do dużego garnka wlej 1,5 l wody, dodaj namoczoną wcześniej soczewicę, liście laurowe oraz pieprz i sól. Gotuj przez około 40-60 min, do miękkości.
  3. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Rozgrzej w garnuszku masło i oliwę.
  4. Dodaj posiekany czosnek, pokrojoną włoszczyznę, szalotkę oraz pomidory. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, podsmaż warzywa na złoty kolor.
  5. Następnie dodaj 200 ml wywaru z soczewicy i duś pod przykryciem około 20 minut. Tak powstały sos dodaj do gotującej się soczewicy i połącz składniki. Doprowadź do wrzenia
    i dopraw do smaku.