Wegetariańskie faszerowane papryki z cieciorką i kaszą jaglaną

Jesiennym przysmakiem, którego nie powinno zabraknąć w naszych potrawach są papryki. Zawierają one mnóstwo witamin i co najważniejsze zwiększają odporność organizmu. Idealnie pasują do rozgrzewających, sycących oraz pełnych przypraw dań, które królują w jesiennym menu.

Faszerowane papryki z cieciorką
Faszerowane papryki z cieciorką

Papryki nie bez powodu występują w kolorach jesieni: żółtym, zielonym i czerwonym. To jeden z najlepszych przysmaków o tej porze roku. Warzywa te mają słodki smak z delikatną nutką goryczy, przez co idealnie pasują do różnorodnych dań. Warto wykorzystać fakt, że jesienią w porównaniu do pory letniej są sporo tańsze. Jak je przygotować? Pysznie smakują nadziewane orientalnym farszem. Musicie ich spróbować!

Składniki:

  •  ½ opakowania cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
  •  4 duże czerwone papryki
  •  1 szklanka kaszy jaglanej
  •  500 g pomidorów krojonych w kartonie
  •  1 duża cebula
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 mały pęczek pietruszki
  •  ½ opakowania startego parmezanu
  •  garść świeżych listków bazylii
  •  szczypta papryki chili
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni podduszamy pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem oliwy z oliwek.
  2. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz wlewamy pomidory w kartonie. Całość dusimy około 8 minut na małym ogniu.
  3. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną i odcedzamy cieciorkę. Kolejno do sosu na patelni dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, paprykę wędzoną, chili, bazylię, sól oraz pieprz. Zawartość dokładnie mieszamy, dorzucamy ciecierzycę oraz kaszę jaglaną i gotujemy około 10 minut.
  4. Następnie myjemy papryki, odcinamy od nich „wieczka” oraz oczyszczamy je z gniazd i pestek, tak aby środek był czysty.
  5. Do wydrążonych papryk wkładamy farsz z patelni, czubek posypujemy parmezanem i przykrywamy odciętą częścią.
  6. Faszerowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180 C przez ok. 20 minut.

Wpis znaleziono dzięki:

- Faszerowane papryki

- Danie wegetariańskie

- Papryka z cieciorką