Wielkanocny konkurs! – WYNIKI

Konkurs specjalnie na Wielkanoc! Piękne zestawy do wygrania!

Wielkanocny konkurs
Wielkanocny konkurs

Niedługo święta wielkanocne zapukają do naszych drzwi! Z tej okazji wybraliśmy dla Was wspaniałe nagrody do domu, które uprzyjemnią ten czas, spędzony z rodziną przy wielkanocnym stole. A nagrody są aż 3! Jest duża szansa, że to właśnie ty zgarniesz jedną z nich!

Aby wziąć udział w zabawie:

  • Zdradź nam pyszny przepis na potrawę, która zawsze pojawia się na Twoim stole wielkanocnym!
  • Polub nasz fanpage na Facebook – Obcasy.pl

Trzy najbardziej kreatywne i najpyszniejsze przepisy zostaną nagrodzone!

Nagroda za pierwsze miejsce:

– silikonowa forma do babeczek
– przybór do gotowania jajek
– silikonowy pędzelek oraz łopatka

Wielkanocny konkurs
Wielkanocny konkurs

Wszystko w wiosennym, pomarańczowym kolorze!

Nagroda za drugie miejsce:

– patera do ciasta
– zestaw sztućców do ciasta (7 sztuk)

20170329_143745
Wielkanocny konkurs

Nagroda za trzecie miejsce:

– prasa francuska
– młynek do pieprzu i soli

Wielkanocny konkurs
Wielkanocny konkurs


Regulamin konkursu znajdziecie tu >>>

WYNIKI WIELKANOCNEGO KONKURSU!

  • I MIEJSCE Krystyna Jeziorska
  • II MIEJSCE Anna Wawrzyniak
  • III MIEJSCE Angelika Kasprzyk

Gratulacje!

Wpis znaleziono dzięki:

- Wielkanocny konkurs

- Wielkanoc

- Konkurs

  • zocha81b4

    W moim domu od kąd pamiętam króluje sałatka warzywna warstwowa i jaja faszerowane 🙂
    Sałatkę robi się w tortownicy wyłożonej folią sporzywczą :
    4 ziemniaki ugotowane pokrojone w kostkę na sam spód
    sól, pieprz, łyżka majonezu
    papryka marynowana w kostke
    łyżka majonezu
    groszek
    łyżka majonezu i łyżeczka musztardy
    cebula w kosteczke
    majonez łyżka
    jedna duża marchew ugotowana i pokrojona w kostke
    łyżka majonezu
    kukurydza
    majonez łyżka
    5 jajek ugotowanych posiekanych
    sól, pieprz , 2 łyżki majonezu rozprowadzić po jajkach i posypać rzeżuchą zostawić na kilka godzin w lodówce po tym czasie zdjąć obręcz z tortownicy i kroić sałatkę jak tradycyjny tort.

    Jaja faszerowane :
    12 jajek ugotowanych na twardo obrać przeciąć na pół wyjąć żółtka do miski
    łyżeczka papryki suszonej wędzonej, szczypta wędzonej ostrej
    szczypiorek drobno pokrojony
    2-3 łyżki majonezu, sól , pieprz
    wszystko to wymieszać na gładką masę i faszerować jajka szprycą, posypać rzeżuchą i układać na paterze do jajek.
    Smacznego 🙂

  • Natalia Fijałkowska

    Trochę niestandardowo ale szybko i smacznie:
    Sałatka szwabska: mortaldela – 250g, pomidorki koktailowe – 250g, papryka konserwowa – 6 płatów, ogórek konsewowy – 6 sztuk, cebula – 1 sztuka, musztarda – 4 łyżki, oliwa lub olej – 2 łyżki, sok z cytryny – 2 łyżki, czosnek polski – 2 ząbki, sól, pieprz.

    Mortadelę, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w wąskie paseczki, pomidorki w łódeczki. Pozostałe składniki łączą pokrojone składniki, dodatkowo polecam dodać wody z kiszonych ogórków. Wszystko mieszamy i najlepiej pozostawić wszystko do „przegryzienia” na noc w lodówce. Pysznie, kolorowo!

  • Angelika Kasprzyk

    🙂

  • Angelika Kasprzyk

    https://uploads.disquscdn.com/images/8779989890c7399494cb14170c1ee89b25f56103f80435f1e7b5c2e973a6e186.jpg W moim domu wielkanocną już tradycją jest Tarta Snickers którą zawsze przygotowuje na ten świąteczny czas.Znakomita do popołudniowej kawy w rodzinnym gronie. A przepis na nią jest bardzo prosty.Składniki na spód ciasteczkowy: 150 g ciastek maślanych, 50 g masła, 100 g gorzkiej czekolady, łyżka mleka. Biały krem: 250 g kremówki 30% ,100 g mascarpone, 3 łyżki cukru, łyżka cukru waniliowego. Toffi i dodatki: puszka toffi ok 350 g, łyżka masła, 70 g solonych orzeszków, 50 g mlecznej czekolady, 2 łyżki kremówki 30 %. Wykonanie: Ciasteczka pokruszyć drobno,czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem,wymieszać wszystko z pokruszonymi ciastkami na jednolitą papkę.Wyłożyć nią podłużną formę i włożyć do lodówki.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem,dodać mascarpone,cukier waniliowy ,wymieszać i nałożyć na ciasteczkowy spód.Krówkę (toffi) podgrzać z masłem,ostudzić i włozyć do rękawa kuchennego,wyciskać pomału na białą masę kremową.Na wierzch posypać orzeszkami solonymi i polać roztopioną czekoladą mleczną. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Pycha ❤

  • Alicja Adamek

    U mnie zawsze na Wielkanoc piekę te oto mięciutkie, delikatne i słodkie babeczki, napełnione bakaliami pięknie dopełniają wielkanocny koszyczek

    (na 8 małych babeczek)

    200 g mąki
    150 g mleka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka masła
    10 g drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    bakalie, kandyzowane owoce

    Przygotowanie:

    Drożdże
    pokrusz, zmieszaj z 2 łyżkami mleka i mąki, dodaj cukier, sól i odstaw
    do wyrośnięcia. Podrośnięty rozczyn zmieszaj z pozostałą mąką, mlekiem i
    roztopionym masłem. Ciasto wyrób tak, aby odchodziło od ręki (w razie
    potrzeby podsypuj mąką), pod koniec dodaj bakalie i podziel na 8
    części. Każdą uformuj w kulkę i przełóż do foremki. Odstaw do
    wyrośnięcia na 30-40 minut. Przed pieczeniem wierzch każdej babeczki
    posmaruj roztrzepanym jajkiem lub wodą z odrobiną cukru. Piecz 40 min. w
    temp 200C

    https://uploads.disquscdn.com/images/f50e2c4919dfa50699ae77d90bf79f503e88627c4c201dd100fdfeda6928ab58.jpg

  • Nahriele

    Musi być miodowy mazurek! Bez udziwnień, tradycyjny według przepisu, który z pokolenia na pokolenia jest przekazywany w naszej rodzinie 🙂

    Składniki:

    CIASTO :

    -0,5 kg mąki

    -15 dkg cukru pudru

    -6 dkg masła

    9 dkg miodu ( 3 łyżki )

    1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia

    2 jajka

    MASA:

    10-15 dkg cukru pudru

    25 dkg masła

    05, l mleka

    4 łyżki kaszy manny

    -olejek migdałowy

    POLEWA :

    -1/2 szklanki cukru pudru

    12 dkg masła

    2 łyżki wody

    2 łyżki kakao

    Przygotowanie ciasta:

    Do przesianej mąki dodajemy resztę składników ( cukier
    puder, miód, jajka, masło i sodę). Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części ,
    wkładamy na parę minut do lodówki.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni , pierwszą część wykładamy na blaszkę
    (posmarowaną wcześniej masłem) – albo rozwałkujemy albo wyklejamy cienką
    warstwę.

    Wyłożone ciasto dziurkujemy widelcem i pieczemy około 15
    minut aż ciasto się zarumieni)

    To samo robimy z
    pozostałymi dwiema częściami.

    Zostawiamy do wystudzenia.

    Masa:

    Kaszę mannę gotujemy na mleku – odstawiamy do wystudzenia.

    Masło ucieramy z cukrem i wraz z kilkoma kroplami olejku
    migdałowego dodajemy do przestudzonej kaszy manny. Mieszamy aż pozbędziemy sie
    wszystkich grudek a masa będzie jednolita.

    Polewa:

    W rondelku roztapiamy masło, dodajemy 2 łyżki wody, cukier
    puder i kakao.

    Placki przekładamy masą, na ostatni nakładamy polewę.
    Dekorujemy wg uznania.

    Ciasto jest najsmaczniejsze gdy poleży w lodówce 24 h przed
    podaniem. https://uploads.disquscdn.com/images/36be8c37a7ea317095b1ee29faa118d48761568309dfdba181fee552fb373b9a.jpg

  • Beata Pietrus

    Wielkanoc musi być słodka, a słodycz doda nam energii do wiosennego przebudzenia. A że tradycji musi stać się zadość, na stole wyląduje baba!

    Składniki:
    500 dag mąki
    5 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    1 szklanka mocnego naparu kawy
    350 g masy kajmakowej
    15 dag cukru
    10 dag rodzynek
    7 żółtek
    1 cukier waniliowy
    kieliszek rumu
    szczypta soli
    20 dag masła
    5 dag skórki pomarańczowej
    margaryna do posmarowania formy
    bułka tarta
    cukier puder

    Przygotowanie:
    Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Rodzynki sparzyć, odsączyć, obtoczyć w mące.Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać mąkę, rozczyn, rum i sól, napar z kawy. Zagnieść ciasto, dodać ciepłe masło, zagnieść jeszcze raz i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać do ciasta rodzynki i skórkę pomarańczową, przykryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia. Formę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą. Przełożyć połowę ciasta, wyłożyć masę kajmakową, przykryć drugą połową i odstawić na pół godziny.Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Udekorować lukrem z cukru pudru i mleka https://uploads.disquscdn.com/images/6d4481570d81fe492be6a542637880909d920f1ae8bfe596866c76b46995fab3.jpg oraz skórką pomarańczową.

  • Monika Och

    Bardzo ładne

  • Monika Och

    Drożdżowe zajączki
    https://uploads.disquscdn.com/images/d3a0549e86c2ea3957f429e355f2e2910725fb0c27599bfe917b64af4b1a92cb.jpg
    Ciasto:

    · 250 ml mleka

    · 80 g masła

    · 600 g mąki

    · 30 g drożdży

    · 100 g cukru

    · ¼ łyżeczki soli

    · 2 szt. jajek

    Do smarowania:

    · 1 szt. jajka

    · 6 łyżek wody

    Do dekoracji:

    · 1 opak. Pisaków cukrowych

    · 1 opak. Perełek kolorowych Sposób przygotowania:
    Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić i przestudzić masło. Drożdże pokruszyć i zasypać łyżką
    cukru. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, dokładnie wymieszać
    i dodać drożdże, jajka i ciepłe mleko.
    Całość zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawać płynne masło i zagniatać do
    uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do
    wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość)
    Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na części: 12
    większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z
    którego formujemy wałek. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj
    pozostałe części ciasta, aby nie obsychały.
    Każdą większą kulkę połączyć z mniejszą smarując na łączeniu
    roztrzepanym jajkiem i układać na blasze. Z wałka ciasta odcinaj bardzo wąskie
    paski (uszy), układać je na głowie zająca na płasko (do góry stroną z której
    było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha)
    Patyczkiem docisnąć końcówki uszu na głowie zająca, tak aby
    się z nią zlepiły. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i
    odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmarować zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą.
    Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut.

  • aagnieszkaa1

    TERRINA WIELKANOCNA

    Składniki:

    · 500 gram serków wiejskich lub twarożku
    · 2 łyżki żelatyny
    · 1/3 szklanki wrzątku
    · kilka rzodkiewek
    · ogórek
    · szczypiorek
    · sól, pieprz
    · 1 łyżeczka bazylii
    · 1/2 łyżeczki lubczyku
    · kilka plasterków szynki

    Przygotowanie:

    Kroimy w kostkę ogórek, siekamy szczypiorek, dzielimy rzodkiewki na mniejsze kawałki. Do miski wrzucamy serek, dodajemy warzywa, rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i doprawiamy. Najlepiej miksując dodać żelatynę. Formę wyłożyć folią spożywczą, na to wędlina, serek, zawijamy wędlinę na formę rolady i chowamy do lodówki na noc.

  • Aneta Gwiner

    Serniczkiw jabłku
    Składniki:

    6 jabłek

    garść pokruszonych płatków śniadaniowych lub herbatników

    4 serki kanapkowe

    3 jajka

    1/2 szklanki cukru

    1 budyń

    żurawina suszona

    cukier puder

    Z jabłek ścinami wieczko i wydrążamy środek. Owijamy jabłka w folię aluminiową.

    Serki wymieszać z żółtkami i cukrem. Dodajemy budyń https://uploads.disquscdn.com/images/5ebfe6460b5f55ae997d3c2ba2583e21d16456134d594a746d5d0cb42eb4f2e7.jpg i dokładnie mieszamy.

    Ubijamy białko z jajek. Dodajemy go do masy serowej i mieszamy łyżką drewnianą do połączenia się składników.

    Spód
    jabłek wykładamy pokruszone płatki śniadaniowe lub herbatniki.
    Następnie wlewamy masę serową. Na sam wierzch dodajemy żurawinę.

    Serniczki pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

    Podajemy serniczki posypane cukrem pudrem.

  • Monika Och

    https://uploads.disquscdn.com/images/4b7c523717bb6489a0cf67e355b7596383ec20d72fb3c52043d06845a0955373.jpg

    Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć w moim domu tradycyjnej drożdżowej babki i zajączków. Kiedyś robiła je moja babcia, później mama i teraz także ja.

    Drożdżowe zajączki
    Ciasto:
    • 250 ml mleka
    • 80 g masła
    • 600 g mąki
    • 30 g drożdży
    • 100 g cukru
    • ¼ łyżeczki soli
    • 2 szt. jajek
    Do smarowania:
    • 1 szt. jajka
    • 6 łyżek wody
    Do dekoracji:
    • 1 opak. Pisaków cukrowych
    • 1 opak. Perełek kolorowych

    Sposób przygotowania:

    Mleko
    lekko podgrzać. Rozpuścić i przestudzić masło. Drożdże pokruszyć i
    zasypać łyżką cukru. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól,
    dokładnie wymieszać i dodać drożdże, jajka i ciepłe mleko. Całość
    zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawać płynne masło i zagniatać do
    uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić
    do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość)
    Następnie ciasto krótko
    zagnieść i podzielić na części: 12 większych kulek (na tułów), 12
    mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego formujemy wałek. W
    czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta,
    aby nie obsychały.
    Każdą większą kulkę połączyć z mniejszą smarując
    na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układać na blasze. Z wałka ciasta
    odcinaj bardzo wąskie paski (uszy), układać je na głowie zająca na
    płasko (do góry stroną z której było cięcie, dzięki temu uzyskasz
    charakterystyczny kształt ucha)
    Patyczkiem docisnąć końcówki uszu na
    głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły. Po wykonaniu wszystkich
    zajączków przykryj je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30
    min. Przed pieczeniem posmarować zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą.
    Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut.
    Przestudzone udekorować robiąc wąsy pisakami cukrowymi a oczy z perełek.
    Zrobiłam podwójną porcje ciasta także wyszły zajączki i babka. Smacznego.

  • Monika Och

    Na świątecznym stole nie może także zabraknąć rolady szpinakowej z łososiem, którą wszyscy domownicy bardzo lubią. https://uploads.disquscdn.com/images/9142fe3a1b05a628ce18c922cd0d283563382eb1b9ffd5777481666e79de321e.jpg

    Rolada szpinakowa z łososiem

    Składniki:
    opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    łyżka chrzanu
    łyżeczka masła
    4 jajka
    2 serki chrzanowe lub śmietankowe i do tego łyżka chrzanu
    30 dkg łososia wędzonego w plastrach
    sól, pieprz.

    Na
    maśle podsmażyć szpinak z łyżką chrzanu i sól, pieprz. Odcedzić na
    sicie i przestudzić. Żółtka dodać do szpinaku a z białek ubić pianę.
    Dodać ją do szpinaku i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę ( ja używam
    tej dużej z piekarnika) wyłożoną papierem i piec 15-20 minut w 180
    stopniach. Po upieczeniu zdjąć z papieru. wystudzoną posmarować serkiem i
    na to poukładać plastry łososia. Zwinąć jak roladę i na kilka godzin do
    lodówki. Przed podaniem pokroić w plastry. Smacznego

  • Michalina Ćwioro

    Serniki, babki, mazurki, sałatki, żurki, jaja w majonezie- kto bez nich widzi Wielkanoc, chyba nikt. O ile w ciągu roku pojawiają się na naszych stołach, to właśnie w okresie Świąt Wielkanocnych smakują najbardziej. W moim domu jest jednak potrawa, która w całym roku nie pojawia się nigdy, tylko w Wielkanoc. To tak zwana święconka. Taka wiejska, naturalna i niezwykle aromatyczna. Poprzedzona wspólnym gotowaniem i walką z piekącym chrzanem- u Nas to tradycja. Co rok wybieramy jedną ofiarę do obróbki chrzanu, która zalewa się łzami ale jest dzielna i się nie poddaje. Mamy do niej sentyment właśnie dzięki chwilom spędzonym przy jej wspólnym gotowaniu. Trzeba się też do niej przyłożyć, by nie zepsuć bo następna dopiero za rok.

    Święconka wielkanocna
    Składniki:
    Chrzan, najlepiej świeży korzeń
    Wiejski boczek, kiełbasa lub wędzona szynka
    Wiejska serwatka
    Przyprawy
    Jajka ugotowane na twardo

    Chrzan myjemy, obieramy i kroimy na drobne paseczki, można też zetrzeć na największych oczkach w tarce. Ja gotuje w wodzie 3-krotnie (zależy jak ostry jest chrzan) po każdym zagotowaniu wodę odlewamy. Do chrzanu wlewamy serwatkę i gotujemy pamiętając o mieszaniu. Następnie wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i szynkę. U mnie w domu wykorzystuje się do tego własnoręcznie wyrabiane wędliny, które nie tylko świetnie pachną, ale także nadają święcące wspaniałego smaku. Niestety nie każdy ma do nich dostęp, więc proponuję używać wędlin jak najbardziej naturalnych z wędzarni, które również możemy spotkać w sklepach. Na końcu dodajemy jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę. Jeśli jest taka potrzeba możemy lekko doprawić święconkę pieprzem lub solą. Wszystkie ilości poszczególnych składników zależą od ilości amatorów święconki i ich apetytu. Trzeba tak dobierać ilości składników, aby smak chrzanu nie zdominował smaku całej potrawy.
    Do święconki można przygotować domowe sucharki. Ja najczęściej kroję chleb w małe kosteczki i piekę w piekarniku aż do nabrania przez niego złocistego koloru. Życzę smacznego i proszę się nie przejeść, bo naprawdę pycha!

  • Mirosława Wawrzyniak

    ŁACIATA BABA AMSTERDAMSKA

    Składniki na ciasto drożdżowe:

    500 g mąki tortowej
    30 g drożdży
    100 g masła
    100 g cukru
    250 ml mleka
    2 żółtka
    trochę startej skórki z cytryny
    szczypta soli

    Nadzienie serowe:

    125 g twarogu jak do sernika
    2 łyżki cukru
    1 żółtko
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2 łyżki soku z cytryny

    Nadzienie makowe:

    100g maku z puszki (taki gotowiec do makowca)
    1 łyżka cukru
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka wódki

    Nadzienie orzechowe lub migdałowe:

    100g zmielonych orzechów włoskich albo laskowych albo migdałów
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka wódki
    125ml gorącego mleka

    Nadzienie z powideł:

    150g powideł śliwkowych
    2 łyżki cukru
    szczypta cynamonu

    cukier puder do posypania

    Przygotowanie:

    Składniki na każde nadzienie mieszamy w oddzielnej miseczce i odstawiamy pod przykryciem, żeby się ze sobą „przegryzły”.

    Do dużej miski przesiewamy mąkę, w rogu rozkruszamy drożdże, dosypujemy cukier i zalewamy to ciepłym mlekiem (można połowę zostawić na później). Mieszamy z częścią mąki i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia zaczynu, co trwa około 30 minut.

    Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy żółtka, resztę mleka, szczyptę soli, roztopione i wystudzone masło oraz skórkę z cytryny. Wyrabiamy sprężyste ciasto, przykrywamz ściereczką i odstawiamz w ciepłe miejsce do wygarowania (powinno podwoić objętość).

    Wyrośnięte ciasto formujemz w wałek na stolnicy i kroimy na 24 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokątny placuszek, nakładamy na połowę porcję nadzienia i zaklejamy jak pierożek. Takich pierożków musi być po 6 z każdym rodzajem nadzienia. Umieszczamy je następnie w formie do babki z kominem (minimalna średnica 22 cm, ja miałam formę ze średnicą 25 cm), układając je naprzemiennie pionowo (jak w kartotece).

    Babkę pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 50 minut (nakłuwając pod koniec patyczkiem i sprawdzając, czy jest już suchy).

    Po upieczeniu dekorujemy: cukrem pudrem, lukrem, masą cukrową – co kto lubi i kocha na Święta! 🙂 Smacznego!

    https://uploads.disquscdn.com/images/689f7222569bb22b7d7f121f02db112efb73868315d353899370b8165ef5d337.jpg

    https://uploads.disquscdn.com/images/fff7fa7334c4c6fe5a0bf5e63ff243a1472578b0f6a56c27715ab3f6cf0c4a13.jpg

  • Monisia Jęziorska

    Sernik z białą czekoladą to Moja propozycja na Wielkanocny stół. Towarzyszy Mi każdego roku. Nie przerwanie od czasów dzieciństwa. Sernik jest smaczny, puszysty i bardzo aromatyczny. Umila Nam wspólne chwile przy stole.

    MASA SEROWA
    – 1 kg sera
    – 2 tabliczki białej czekolady
    – 4 jajka
    – 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    – 2 łyżki cukru pudru
    – 1 łyżeczka cukru waniliowego

    SPÓD
    -160 g ciasteczek maślanych kakaowych
    – 20 g masła

    Przygotowanie:
    SPÓD: Miksuje miękkie masło w blenderze i dodaje pokruszone maślane, kakaowe ciastka.
    MASA SEROWA: ser w temperaturze pokojowej przekładam do miski, miksuje i kolejno dodaje po jednym jajku. Za każdym razem bardzo dokładnie miksuje, aż do puszystości. Następnie dodaje cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszam. Następnie dodaję roztopioną czekoladę i cały czas miksuje. Tortownice do ciasta dokładnie smaruje masłem, a na dno wkładam papier do pieczenia. Przekładam przygotowany spód i wlewam masę serową. Piekę przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Ozdabiam mleczną, ciemną czekoladą. 😉

    https://uploads.disquscdn.com/images/f02c208f79f9615b703320759f1d150f3ebeab366131b09de78cb58229de5f4c.jpg

  • Barbara Furtak

    Na Moim Wielkanocnym stole królują drobiowe roladki nadziewane szpinakiem i fetą. Są smaczne i szybkie w wykonaniu, a efekt końcowy miły dla oka i podniebienia.

    Składniki na osiem roladek:
    – 4 spore połówki piersi fileta z kurczaka
    – 400 gram mrożonego szpinaku
    – 250 gram fety
    – 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
    – 2 ząbki czosnku
    – kilka łyżek oleju do smażenia lub masła
    – pieprz
    – słodka papryka
    – sól

    Marynata do kurczaka
    – 4 łyżek jogurtu naturalnego
    – 2 łyżeczki musztardy
    – 1 łyżeczka miodu lub cukru
    – szczypta soli
    – szczypta pieprzu
    – płaska łyżeczka ziół prowansalskich

    Przygotowanie:
    1. Umyte osuszone połówki z piersi kroję wzdłuż włókien na pół i delikatnie rozbijam. Najczęściej robię to w torebce foliowej przeznaczonej do celów spożywczych. Dzięki temu mięso nie przykleja się do deski i nie osłabia jego kruchej struktury. Mieszam dokładnie składniki przygotowane na marynatę. Smaruje nią mięso. Odstawiam na 30-40 minut, aby mięso było aromatyczne. W międzyczasie przygotowuje farsz do kurczaka.
    2. Szpinak myje, odsączam i drobno siekam. Na patelkę dodaje łyżkę masła, wrzucam szpinak i dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek. Cały czas mieszam farsz, by się nie przypalił. Smażyć aż do całkowitego odparowania wody. Następnie dodaje 2 łyżki gęstej śmietany i mieszam. Ser feta kruszę i dodaje do szpinaku. Doprawiam solą i pieprzem.
    3. Przygotowany farsz szupinkowy nakładam na rozbite mięso i zwijam w roladkę. Przekładam na rozgrzaną patelnię z olejek lub masłem. Smażę kilka minut z dwóch stron. Czasem posypuje do smaku słodką papryką. Podaje w towarzystwie pomidorków koktajlowych i roszponki. 😉

    https://uploads.disquscdn.com/images/12a5d76eefa1d2b12303cc24435c10f4624faab33aaa49825ec6902308a1a91f.jpg

  • Krystyna Jeziorska

    Pieczona karczka z kluskami i sosem żurawiowym to Mój WIELKANOCNY hit. 😉

    Zaczynam od rozmrożenia i umycia kaczki. Odkrawam widoczny tłuszcz. Skrapiam ją sokiem z cytryny, nacieram solą, pieprzem i majerankiem. Wstawiam na 3 godziny do lodówki. Niech kruszeje. W międzyczasie przygotowuje nadzienie. Myje i obieram 3 jabłka. Przecieram na tarce. Starannie mieszam je z majerankiem i wypełniam przygotowanym farszem kaczkę wyciągniętą z lodówki. Zaszywam ją bawełnianą nitką – najlepiej na okrętkę. Nagrzewam piekarnik do temperatury 170-190°C. Smaruje dno brytfanki oliwą albo kawałkiem słoninki. Wkładam do niej kaczkę i co jakiś czas podlewam tuszę sosem z dna naczynia. Po 30 minutach kaczka zaczyna się rumienić. Wtedy nacinam kaczkę w kilku miejscach. Nadal podlewam. Po 45 minutach przekrajam ją, żeby równomiernie się upiekła i ładnie zrumieniła także z drugiej strony. Jeśli twoja kaczka piecze się już 80 min, wyjmuje ją na chwilkę z piekarnika i nacinam nożem skórę między udami a korpusem z obu stron. Oceniam też, czy skóra jest już dostatecznie zrumieniona. Jeśli tak, przykrywam brytfannę folią i znów wstawiam do piekarnika. Po 20 min ptaszek jest upieczony. Kaczkę podaje zazwyczaj w kawałkach w towarzystwie sosu żurawiowego i klusek.

    Kluski:
    – 1 kg ugotowanych ziemniaków
    – 250 g mąki ziemniaczanej
    Obieram, gotuje i studzę ziemniaki. Przepuszczam prasę. Łącze z mąką ziemniaczaną i wyrabiam delikatne ciasto. Odrywając porcje ciasta formuje kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczam i robię dziurkę palcem w ich środku. Tak przygotowane kluski gotuję w osolonej wodzie. Czekam aż wypłyną i odliczam minutę.

    Sos żurawiowy:
    – 80 g. żurawiny
    – 50 g. cebuli
    – czerwone wino wytrawne 40 ml.
    – sól
    – pieprz
    – porto 50 ml.
    – łyżka tłuszczu z kaczki

    Kroje cebule, podsmażam na rozgrzanym tłuszczu z kaczki. Dodaje żurawinę, wino czerwone i porto. Gotuje aż całość zredukuje się do połowy. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Podaje z kaczką.

  • Krystyna Jeziorska
  • Krzysztof Hawryszczyszyn

    Zdradzam mój przepis na przepyszną potrawę, która od zawsze pojawia się na moim wielkanocnym stole i bez, której nie wyobrażam sobie zarówno ja, jak i moja rodzina tych świąt.
    Ujawniam największą moją tajemnicę na potrzeby konkursu. Ulubionym daniem jest pieczona biała kiełbasa w brytfannie z dużą ilością pieczarek i cebuli. Wszystko przyprawione mieszaniną przypraw, wśród których musi się koniecznie znaleźć żurawina i owoce jałowca. Kiełbaski muszą mieć złotawy odcień i uwaga ! nie mogą popękać. Do tego dania koniecznie „Sałata po Lwowsku” : 2 sałaty,2 jajka wiejskie ugotowane na twardo pokrojone w kosteczkę, 4 łyżki śmietany 12%, jogurt grecki, łyżeczka soku z cytryny, pieprz i sól do smaku.Dla chętnych pieczywko. Palce lizać. Smacznego!
    Spróbujcie a będziecie się tym zestawem też zajadać przez kolejne święta.

  • Ireneusz Jędryka

    Każde Święta to czas naprawdę magiczny! Czas wielkich przygotowań. porządków, dekoracji! To czas kiedy jestem w stanie wszystkich domowników wciągnąć w szaleństwo przedświątecznych działań! W końcu wszyscy jesteśmy razem. Nikt nie musi iść do pracy , nikt się nie śpieszy! Nie mogę się też doczekać smaku świątecznych potraw! Oj , jestem wielkim łakomczuchem! U mnie w domu wszyscy szczególnie czekają na „wielkanocną święconkę”, która posiada wyjątkowy smak i aromat! Przyrządzana jest tylko ten jeden jedyny raz w roku! Kluczowe składniki to zdrowy chrzan, prawdziwa serwatka z krowiego mleka, najlepsza i najbardziej aromatyczna wiejska kiełbasa i boczek. Oprócz tego wiejskie jaja o żółtkach w kolorze słońca! Proporcje składników zależą od indywidualnych preferencji. Trzeba tylko pamiętać by obrany i pokrojony w płatki chrzan obgotować dwa razy , by „święconka” nie była zbyt „paląca”!

  • Joanna M.

    https://uploads.disquscdn.com/images/7ce78ac7994ff9cea0222833f231e2cf4f8c0e235794eef36ec5250549cd452d.jpg
    SAŁATKA WIELKANOCNA PISANKA to moja ulubiona tradycyjna potrawa wielkanocna, która zawsze pojawia się na stole wielkanocnym. Pisanka od wielu lat króluje na świątecznym stole w moim domu. Pamiętam, że w dzieciństwie wzbudzała mój zachwyt i… nadal wzbudza :). Zachwyca mnie jej sposób podania oraz bogactwo składników: ziemniaków, marchwi, jajek, ogórków kiszonych, jabłek, selera, groszku, sosu majonezowo-musztardowego. Nie wyobrażam sobie świąt bez jarzynowej pisanki! Ona jest gwiazdą świątecznego stołu. Sałatka smakuje każdemu i pewnie dlatego jako pierwsza znika z wielkanocnego stołu. Szkoda, bo prezentuje się naprawdę pięknie 🙂

    SKŁADNIKI :
    6 jajek
    6 ziemniaków
    3 marchewki
    kawałek selera
    4 kiszone ogórki
    2 jabłka
    1/2 puszki groszku
    1 łyżeczka musztardy
    5 łyżek majonezu
    sól, pieprz do smaku

    PRZYGOTOWANIE :
    Jajka ugotować i obrać. Ziemniaki, marchewki, selera ugotować i obrać. Po ostudzeniu składniki pokroić w kostkę. Jabłka i ogórki obrać, pokroić w kostkę. Groszek odcedzić i dodać do pozostałych składników. Przygotować sos: wymieszać majonez z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę nałożyć na półmisek i uformować pisankę. Udekorować pisankę groszkiem,
    pokrojoną marchewką, listkami pietruszki, plasterkami jajka. Wielkanocną sałatkę podawać schłodzoną.

  • Justyna M.

    Moim ulubionym wielkanocnym daniem, do którego mam wielki sentyment, są jajka faszerowane w skorupkach. To danie gościło na naszym wielkanocnym stole od zawsze i mimo tego, że wszyscy je bardzo lubią jakoś nigdy nie było przygotowywane poza Wielkanocą.

    Przepis jest bardzo prosty.
    Składniki:
    8 jajek
    pęczek szczypiorku
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżka majonezu
    bułka tarta
    sól, pieprz
    masło do smażenia

    Jajka gotujemy na twardo, kroimy w skorupkach ostrym nożem i wycjągamy wnętrze łyżeczką tak, aby nie uszkodzić skorupki. Siekamy, dodajemy pokrojony szczypiorek, musztardę oraz majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy skorupki, które zamaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle.

    Proste i smaczne, polecam 🙂

    Na facebooku lubię od dawna: Justyna Mor

  • Maria Krzykowska

    Moja rodzinna tradycyjna potrawa, która pojawia się zawsze na świątecznym stole to KOLOROWA GALARETA, wszyscy domownicy ja uwielbiają.
    Składniki:
    – 3 udka z kurczaka,
    – 2 marchewki,
    – 1/2 selera,
    – 1 cebula,
    – zielona część pora i pęczek pietruszki,
    – 4 ziarnka ziela angielskiego,
    – 6 ziarenek pieprzu,
    – 2 liście laurowe
    – 1 łyżka vegety,
    – 7 łyżeczek żelatyny,
    – 3 jajka ugotowane na twardo,
    – 1 puszka groszku konserwowego
    – sól.
    Wykonanie: Udka z kurczaka umyć i zalać zimna wodą tak, aby zakrywała je 2 cm nad ich poziomem. Marchewkę oraz seler obrać. Por i natkę pietruszki umyć i związać razem, kilka listków pietruszki zostawić do dekoracji. Cebulę obrać. Zagotować, zebrać szumowiny i włożyć wszystkie warzywa, przyprawy i vegetę. Wywar mięsno- warzywny gotować na małym ogniu przez 1,5 – 2 godziny. Następnie wyjąc udka do przestudzenia, obrać je i pokroić / bez skórki/ na mniejsze kawałki i marchewkę. Wywar przecedzić przez sitko i wsypać 7 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru. Salaterki lub dużą formę np formę do pieczenia babki udekorować groszkiem, marchewką, jajkiem /pokroić na ćwiartki lub połówki/, włożyć mięso, listki pietruszki i zalać wywarem z żelatyną. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Smacznego !