Wigilijny kompot z suszonych owoców

Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty.

Apple Compote
Wigilijny kompot z suszonych owoców

Składniki:

  •  suszone jabłka – 200 g
  • suszone śliwki – 200 g
  • suszona wędzona gruszka – 200 g
  • cukier – 300 g
  • goździki – 3 sztuki
  • kawałek cynamonu – 1 sztuka
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • woda – 3 l

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż opłukane w zimnej wodzie owoce.
  2. Zawartość garnka zalej 3 litrami wody, wymieszaj z cukrem i przyprawami. Całość gotuj mniej więcej godzinę.
  3. Gdy kompot będzie już gotowy odstaw go i podawaj dopiero na drugi dzień. Zaserwuj go tak, jak lubisz. Będzie dobry zarówno ciepły, jak i w wersji na zimno. Możesz też podać go jako zupę z suszu z makaronem, jak robi się to w niektórych regionach Polski.