Wigilijny tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwkami kalifornijskimi

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim kulinarna tradycja, ale warto co roku postawić na stole co najmniej jedno zupełnie nowe danie. W ten sposób kreujemy nowe, rodzinne zwyczaje i poszerzamy żywieniowe horyzonty.

wigilijny tatar

Warto zainspirować się przepisami świątecznymi z innych krajów lub zmodyfikować znane już receptury dodając nowe akcenty smakowe.

Składniki:

  • 50 dkg śledzi matiasów
  • 80 g śliwek kalifornijskich
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Konfitura cebulowa:

  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Konfitura cebulowa:

  1. Cebulę pokroić drobno w piórka, przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, posolić.
  2. Podsmażyć ją do momentu zeszklenia, zwiększyć ogień i lekko ją zarumienić, dodać cukier trzcinowy, tymianek, po chwili dolać ocet balsamiczny.
  3. Całość smażyć do momentu zredukowania płynu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Odstawić do ochłodzenia.

Tatar:

  1. Dwie suszone śliwki z Kalifornii zostawić do dekorowania tatara, resztę drobno pokroić. Dobrze odmoczone matiasy (3-4 godziny, zmiana wody min. 3 razy) posiekać ręcznie, drobno.
  2. Jajka na twardo posiekać drobno i przełożyć do misy ze śledziami, dodać śliwki kalifornijskie, zimną konfiturę cebulową, natkę pietruszki, olej lniany.
  3. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Tatar powinien schłodzić się przynajmniej dwie godziny przed podaniem.