Wiosenna zapiekanka z żółtym serem

Pyszna, zdrowa i pełna warzyw - wymarzona zapiekanka dla wegetarian!

Wiosenna zapiekanka z żółtym serem

Składniki:

  • ½ brokułu
  • ½ kalafiora
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 średnia marchewka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 450 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
  • ½ pęczka świeżego koperku
  • ½ pęczka świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł i kalafior rozdzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku na 1 minutę, a następnie odcedzić.
  2. Fasolkę i marchewkę pokrojoną w cząstki ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić.
  3. Tak przygotowane warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania.
  4. W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Gdy zacznie się smażyć, zalać zimnym rosołem i mieszając doprowadzić do wrzenia.
  5. Następnie dodać śmietankę, sok z cytryny i przyprawy do smaku.
  6. Na koniec dodać posiekany koperek, szczypiorek, wymieszać i wlać do wcześniej przygotowanych warzyw.
  7. Całość posypać starkowanym na grubym oczku serem.
  8. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół i ułożyć na serze rozcięciem do góry.
  9. Tak przygotowaną zapiekankę zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez około 30 minut.

Wpis znaleziono dzięki:

- Wegetarianizm

- Zapiekanka

- Przepis