Właściwości octu jabłkowego – zbawienny wpływ na organizm

Ocet jabłkowy – odchudza, oczyszcza organizm, poprawia smak potraw, a może wzmacnia włosy i paznokcie? Co tak naprawdę Polacy wiedzą o occie jabłkowym?

Co Polacy wiedzą o occie jabłkowym?
Co Polacy wiedzą o occie jabłkowym?

O nieprzeciętnych właściwościach octu jabłkowego można przeczytać w domowych poradnikach, podręcznikach medycyny naturalnej, ale też w książce kucharskiej, ponieważ ten wszechstronny produkt wykorzystywany jest w różnych dziedzinach życia człowieka. Wiele osób deklaruje znajomość jego właściwości, jednak jak z tą wiedzą jest naprawdę? Producent tradycyjnych octów i musztard z Olsztynka dzięki pomocy Instytutu Millward Brown postanowił zbadać, czy ocet jabłkowy i jego cechy są znane Polakom.
Przepytano około tysiąca osób, by dowiedzieć się, że użytkownicy octu jabłkowego stosują go w kuchni ponad 3 razy w miesiącu. Konsumenci najczęściej stosują go do sosów zimnych, np. do sałatek (ponad połowa badanych). Jest to wynik napawający nadzieją, ponieważ świadczy o coraz zdrowszych nawykach żywieniowych Polaków. W drugiej kolejności stosujemy ten produkt do marynat do mięs i ryb, doprawiamy nim zupy i sosy ciepłe, ale spora część badanych używa octu jabłkowego jako środka wspomagającego odchudzanie.
Z badań wynika, że kobiety są bardziej przekonane do tego rodzaju octu – stosuje go blisko połowa z nich – wśród mężczyzn jest to jedna piąta badanych. Jak widać panie są bardziej przekonane o jego walorach smakowych i zdrowotnych.
Powszechnie znane i często używane są opinie o licznych dobroczynnych właściwościach octu jabłkowego. Część z tych własności jest potwierdzona badaniami, inne nie były jeszcze nigdy poddawane naukowej analizie. Heike van Braak w swojej książce „Ocet jabłkowy” dowodzi, że pomaga on w wielu zróżnicowanych dolegliwościach. Kluczem jest odpowiednie stosowanie: picie roztworu lub nacieranie. Ocet jabłkowy według badaczki zwalcza m.in. bóle gardła, gorączkę, hemoroidy, grzybicę stóp, katar, kurzajki i zaparcia. Wspiera odchudzanie, ponieważ kwas zawarty w occie jabłkowym uruchamia w organizmie mechanizmy uwalniające tłuszcze1. Również profesor Michał Tombak, rosyjski biolog i chemik, w swoich publikacjach na temat zdrowia poleca stosowanie octu jabłkowego. Dowodzi on, że kwas w nim zawarty łącząc się z zasadami i minerałami, tworzy glikogen. Ten zaś polepsza stan naczyń krwionośnych, reguluje cykl menstruacyjny oraz sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek. Najważniejszą jego cechą jest jednak wysoka zawartość potasu, który jest niezbędny w organizmie człowieka2.
Badania firmy OCTIM nad octem jabłkowym potwierdzają, że zawiera on makro- i mikro- elementy, takie jak potas, żelazo czy magnez oraz witaminy, a to dzięki temu, że powstaje wyłącznie z jabłek. O tym, że owoce te mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka nie trzeba nas przekonywać – dzięki zawartości pektyn jabłka oczyszczają organizm z toksyn, obniżają cholesterol i zapobiegają zaparciom zwiększając metabolizm organizmu. Zapewne z tego powodu przeciętny Polak zjada ich rocznie blisko 15 kg3. Ocet z Olsztynka powstaje tylko z polskich jabłek, bez użycia konserwantów. Jego szerokie zastosowanie i pozytywny wpływ na zdrowie to więc bezpośrednia zasługa jabłek.
Warto go wykorzystywać przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Doskonale zakwasi zupy, wyostrzy smak marynat i sosów sałatkowych, a także idealnie doprawi dania z ryb, a jeśli przy okazji pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, tym lepiej.