Włoska sałatka z cukinią

Niewiele potrzeba, aby skomponować pożywny, wartościowy i smaczny posiłek. Wystarczy rozejrzeć się dookoła, odwiedzić targ i zaopatrzyć się w te warzywa, których królewski sezon właśnie trwa. Lipiec to idealne pora na to, aby w naszej kuchni docenić 5 polskich warzyw: na stołach muszą zagościć szparagi, cukinia, kalarepa, bób i brokuły.

Włoska sałatka z cukinią
Włoska sałatka z cukinią

Dziś pyszny przepis na sałatkę z cukinią oraz łososiem! Dobry wybór na lunch.

Składniki:

  • cukinia
  • opakowanie sosu (np. sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem)
  • 250 g fileta z łososia
  • 3 garście roszponki
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • 12 sztuk mini kulek mozzarelli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.

2. Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 4 minuty.

3. Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.

4. W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.

5. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj dla nadania niezwykłego smaku. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.