Wołowina po burgundzku

Popularnymi kierunkami wakacyjnych wypraw są przede wszystkim stolica Francji oraz rejon wybrzeży. Ale warto odkryć także inne zakątki, jak historyczna Burgundia, która inspiruje wspaniałymi smakami i prostymi, ale wykwintnymi przepisami.

Wolowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku

Jednym z nich jest wołowina na czerwonym winie podawana z kaszą, która świetnie sprawdzi się zarówno podczas domowego obiadu, jak i uroczystej kolacji.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny, np. karkówki
  • 2 opakowania Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g ząbków czosnku
  • 2 opakowania pomidorów pelatti z puszki
  • 10 szalotek
  • marchewka
  • 500 g pieczarek
  • 500 ml czerwonego wino, najlepiej Pinot Noir
  • 3 torebki kaszy gryczanej
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • gałązka świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojony w grubszą kostkę boczek. Gdy się dobrze wytopi, dodaj przekrojone na pół szalotki i smaż dłuższą chwilę, aż się zeszklą.
  2. Dodaj przekrojone na pół pieczarki i marchew pokrojoną w pół plastry.
  3. Po tym czasie zbierz podsmażone produkty i odłóż je na bok. W tym samym garnku przesmaż pokrojona w grubą kostkę 2 na 2 cm wołowinę.
  4. Gdy delikatnie zbrązowieje zalej ją czerwonym winem. Wszystko razem gotuj na szybkim ogniu aż wino prawie zupełnie odparuje.
  5. Dodaj wtedy pomidory z puszki i pół szklanki wody. Dodaj przyprawy, posiekany czosnek, pieprz ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, tymianek oraz Knorr Naturalnie smaczne. Nada to potrawie odpowiedniego smaku oraz poprawi konsystencję sosu.
  6. Całość duś pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie do garnka przełóż na powrót podsmażone produkty. Wszystko razem duś jeszcze około 20 minut do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  7. W garnku ugotuj kaszę gryczaną według zaleceń producenta. Ugotowaną kasze podawaj z gulaszem.